Vi led af sløvhed, da vi skulle forstå forandringernes tempo … eller måske kunne vi godt lide at køre i vores biler og spise vores bøffer …

Her er den bog, vores repræsentanter skulle have læst før klimatopmødet i december. Her finder man beskrivelser af de værst tænkelige scenarier skabt af klimaforandringerne, og de mest sandsynlige scenarier – og de to – de værste og de mest sandsynlige – er ikke så langt fra hinanden. Her er en klar melding om, hvad vi har rodet os ud i og hvorfor vi bør gøre noget – nu!

David Wallace-Wells er medredaktør på New York Magazine og skriver om klimaforandringer. I denne bog har han trukket alle linjerne op: Hvad betyder de stigende varmegrader, det vildere vejr, regnen, tørken, orkanerne og brandene? Der er både bredde og dybde i Wallace-Wells forudsigelser om, hvad den nære fremtid vil bringe:

En milliard eller flere sårbare mennesker stort set uden andre muligheder end at kæmpe eller flygte.

København og Chicago står under vand, Marshall-øerne og Miami Beach bliver de nye Atlantis.

Yderligere er vi ved at miste bier og koralrev og indlandsis og træer. Bestanden af flyvende insekter er reduceret med tre fjerdedele på 25 år. Halvdelen af verdens hvirveldyr er døde på 40 år.

Vi har nok at kæmpe for, men gør det ikke rigtigt, og det er også ganske vanskeligt at kapere alle fakta om luftkvalitet, vandressourcer og sygdomsbilleder, når malariamyggen flytter til Nordeuropa.

Samlet set kunne dette være den helt store dommedagsprofeti. Vi kan forvente, at vores liv ændrer sig væsentligt, men der er håb: Eksempelvis stammer 50 % af britiske udledninger fra manglende effektivitet i byggeri, kasseret og ubrugt mad, elektronik og tøj. Det kan man gøre noget ved. Og via Den Internationale Valutafond støtter vi olieindustrien med årligt 34 milliarder kroner. Det kan vi også gøre noget ved. Især hvis vi og vores politikere samarbejder og ikke kravler hen i hver sit nationalistiske hjørne.

Den ubeboelige klode er den hidtil mest markante udgivelse om klimaforandringerne, fordi den er kontant og bredt favnende. Wallace-Wells har samlet på beretninger om klimakaos, årsag og virkning. Der er ikke mindre end 70 sider med dokumentation og referencer. Vi kan ikke blive ved med at lade som om, vi ikke har opdaget problemerne.

Den ubeboelige klode

En historie om vores fremtid

David Wallace-Wells

Oversat af Steffen Rayburn-Maarup

311 sider

Forlaget Klim

Udgivet: 2019

Birte Strandby