Vi kender hende alle, hende på stenen ude i vandet, det tætteste vi kommer på et ærkedansk nationalsymbol – forfatteren sidestiller hende med frihedsgudinden og Mona Lisa – og egentligt er det vel på tide, at hun får sin egen biografi.

Hvem er hun, og hvad er hendes baggrund? Inspirationen kommer i første omgang fra H.C. Andersens berømte eventyr, og hun er verdensberømt på grund af sin status og måske også takket være Disneys ikke helt korrekte tolkning af eventyret.

Den lille havfrue er fra 1913 og idemanden er Carl Jacobsen, brygger og kunstmæcen, der har ladet sig inspirere af primaballerina Ellen Price. Skulptør Edvard Eriksen har på sin side modelleret efter sin hustru Eline Eriksen, og en lille strid mellem Jacobsen og Eriksen er også en del af historien. Havfruen har flere gange mistet hovedet og en enkelt gang også armen, men er hver gang blev opereret. Hele hendes person findes i gipsafstøbninger, så hun til enhver tid kan genskabes.

I al sin grundighed omfatter værket såvel eventyret Den lille havfrue som biografisk materiale om Jacobsen, Eriksen og H.C. Andersen. Især Andersens tilstedeværelse bliver omfattende, for her kommer både Heibergs – med det sædvanlige, nydelige maleri af Johanne Luise Heiberg – Thorvaldsen, Hertz og Victor Hugo ind i billedet. Nye i sammenhængen er til gengæld Elisabeth Baumanns malerier af havfruer og af Andersen, især lykkes det hende at få Andersen til at fremstå roligere og mere sympatisk end på de fleste andre portrætter, vi kender.

Bogen er rigt og smukt illustreret, og med det fine billedmateriale af den dekorative nymfe er det spørgsmålet, om der overhovedet er muligt at fotografere hende fra flere vinkler end det allerede er sket.

Den lille havfrue

En biografi

Olav Harsløf

178 sider

Gyldendal

Udgivet: 20.10.2016

Birte Strandby