Historie til underholdning og læring

Denne gang er læseren en ung knægt, opvokset på en borg og klar til at blive ridder. Som de andre bøger i serien ‘Den utrolige historie om middelalderborge/pyramiderne/vikinger ledsages teksten af farverige illustrationer, nærmest en tegneserie med stolte riddere, fæle skurke og smukke kvinder.

Med til ridderens opgaver hører rådgivning af kongen, inddrivelse af skatter til kongen og beskyttelse af de lokale bønder, hvis der opstår uroligheder; og med til træningen hører oplæring i pasning af heste, høgejagt, sværdkamp. Der er også råd til, hvordan man overlever en belejring og hvordan man kan få ram på fjenden. Det kan man for eksempel ved at sprede sygdom ved at forurene fjendens vandforsyning. Der er flere ret barske beskrivelser, men stadigt ledsaget af humoristiske tegninger, og skulle man blive skræmt af de mange bemærkninger om kamp og død, så må man glæde sig over en sidste opmuntrende kommentar: Skulle du dø i kamp i udlandet, så bare rolig. Dine venner lægger dit lig i brændevin, så det ikke rådner, og sender det hjem!

Bagerst er en liste over ord der forekommer i teksten, så som brystværn, banner, dysenteri og heraldik. Og som teksten er også ordlisten beregnet på meget unge mennesker, der ikke har trænet stor tålmodighed. Titlen ‘Sir’ er kort forklaret som et ord, der bruges foran navnet på en mand, der er slået til ridder. Det er jo korrekt, men havde bogen været beregnet på en voksen læser, havde man nok fortalt lidt mere om det engelske titelsystem.

Men alt i alt: historie som underholdning.

Den utrolige historie om riddere

Fiona Macdonald

Illustreret af David Antram

Oversat af Lisette Agerbo Holm

32 sider

Straarup & Co

Udgivet: 2020

Birte Strandby