Selden Edwards har brugt 34 år på at skrive denne roman om et forunderligt og underholdende tids-, generations- og referencesammenstød.

Wheeler Burden, amerikansk rockstjerne fra 1970’erne, befinder sig pludselig i 1897 i Wien, en by han aldrig tidligere har besøgt, men som han gennem en elsket lærers formidling har indgående kendskab til. Det er en mærkelig oplevelse, men efter et par dage kommer han i tanker om, at han jo kan opsøge Sigmund Freud i Berggasse. Den gode Freud, der endnu ikke har skrevet sin bog om drømmetydning, studser over Wheelers historie men går ud fra, at problemet som hos mange af hans klienter dækker over en fortrængning, og han hjælper Wheeler med at finde et sted at bo og spise.
Af praktiske årsager præsenterer Wheeler sig som Harry Truman og kort efter ankomsten ramler han ind i sin bedstefar og snart efter sin far, men mest betagende er mødet med den unge pige, Emily James, der som ham opererer under påtaget navn og viser sig at være en del familien. Wheeler og hans far er opmærksomme på, at de ikke kan eller må ændre på historien, men det er bekymrende tæt på flere gange, og det koster dyrt at forlade historien uændret.

1897 er et bemærkelsesværdigt år. Freud er i gang med banebrydende opdagelser, Mahler og Klimt bor og arbejder i byen, og det samme gør Mark Twain i en periode. Kulturelt og musikalsk er Wien byernes by på trods af en voldsom social slagside.

En meget anderledes slægtshistorie med et klarsynet overblik over et menneskes absurde, tidsforskudte eksistens.

Forfatter: Selden Edwards
Oversat af Hanne Steinicke
462 sider
Forlag: Kastaniehøj
Udgivet: November 2009

Birte Strandby