Den gode spion handler om tidspunktet, hvor det var lige ved at brænde på under den kolde krig, nemlig da Kennedy, Khrusjtjov og Castro var tæt på at starte en atomkrig og Sovjetunionen begyndte at opstille atommissiler på Cuba.

Greville Wynne er engelsk forretningsmand med gode kontakter til Østeuropa, og da CIA opfanger faretruende meddelelser fra en russisk efterretningsofficer, beslutter de sammen med MI6 at få Wynne til at tage kontakt til russeren. Som almindelig forretningsmand vil han ikke være i fare for at blive afsløret.

En overbevisende Benedict Cumberbatch spiller forretningsmanden der skal bevæge sig ud på nye veje, og hans georgiske kollega, Merab Ninidze spiller en lige så overbevisende Oleg Penkovsky.

For dem der har hørt om den kolde krig og måske endda levet under den, giver filmen et klart troværdigt billede med amerikansk paranoia overfor kommunismen, glimrende demonstreret af Rachel Broshanan – der spillede uheldig prostitueret i House of Cards – og russisk mistænksomhed, som den udspillede sig på alle planer i Sovjetunionens idealistisk implementerede og dårligt fungerende kommunistiske samfund.

Penkovsky og Wynne får kontakt, og gensidig respekt opstår, sovjetiske hemmeligheder når til Washington, men i Sovjetunionen er alle under mistanke, og forbindelsen bliver stadigt farligere for begge parter.

Jessie Buckley der blandt andet er kendt for Wild Rose og for sin rolle i Krig og fred er Wynnes begavede og let mistroiske kone, der frygter, at Wynnes let ændrede adfærd, da situationen spidser til, er forårsaget af utroskab.

Her er scenen sat til stor spænding, og den er der også, men den er kortvarig, og afløses af et mere tragisk aspekt af den sande historie, der måske reddede verdensfreden.

Den gode spion

Instrueret af Dominic Cooke

Skuespillere: Benedict Cumberbatch, Merab Ninidze, Jessie Buckley, Rachel Broshanan

Premiere: juli 2021

Birte Strandby