Sjælefred i en profitorienteret sammenhæng er noget lort.

Det er et skræmmende fremtidsunivers Aburas har skabt i denne roman. Hvis vi troede, at fremtiden ville afskaffe ulighed, så kan vi godt tro om igen. Aburas verden er inddelt i særligt priviligerede, De Almindelige og en underklasse, der opnår periodiske goder som eksempelvis arbejdskontrakter ved at sælge deres organer. De Almindelige er dem der ser flow-tv, udveksler opskrifter og ligner os i nutidens vestlige verden mest.

Det er efter Den store Flygtninge- og Emigrationskrig, nogle ting er blevet lettere for overklassen, for eksempel er sex mindre tabuiseret end nogensinde, og bevidsthedsudvidende stoffer er et element i fleres hverdag. Når folk dør, fryses de ned med henblik på senere genoplivning. En underviser på den skole, hvor vores hovedpersoner går, har været nedfrosset i 50 år, og medbringer sine gammeldags, kønsdiskriminerende normer, da han vender tilbage til livet. Han omtales som værende fra Epstein-Weinstein-generationen.

Vores jeg-fortæller, Loa, er en af de priviligerede, og det samme gælder hendes gode ven siden børneskolen, Silvio. Silvio forelsker sig heftigt i en ung mand, Esso, som de møder på stranden. Det viser sig, at han er fra underklassen, og det er næsten en anden verden. Han flytter ind hos Silvio, og et kort øjeblik er alting ren lykke.

Silvio skal på retreat sammen med sine forældre og overlader til Loa at passe på Esso, der virker sært naiv i deres miljø. Før Loa får set sig om, har Silvios forsmåede tilbeder mere eller mindre forført Esso, og omkostningerne bliver katastrofale for alle.

‘Den frie verden’ refererer måske til Huxleys ‘Fagre nye verden’, både feel-good-tilværelsen og den medfølgende kynisme er illustreret, samme kynisme som man også finder blandt fremtidens befolkning i Wells’ Tidsmaskinen’.

Aburas er som vanligt sprogligt oppe på dupperne, og romanen original, overraskende – tragisk. 

Den frie verden

[En first world-tragedie]

Lone Aburas

184 sider

Gyldendal

Udgivet: September 2022

Birte Strandby