Bogforum handler om langt mere end bøger. Det er også her, vi møder trends i samfundet, beretninger om livet i det lille kongerige – og udenfor, og hører om de tanker og bølger der huserer lige under overfladen.

Litteratur kan være traditionel, og det kan handle om det der sker i vores hverdag. Men engang imellem dukker der noget op der er anderledes. For eksempel Lone Aburas’ ‘Den frie verden’, der slår hårdt ned på verdenssamfundets stigende ulighed, fascinerende fremstillet i en lille ondskabsfuld fortælling.

Maren Uthaugs ’11%’ skiller sig også væsentlig ud. Det er romanen om et dystopisk samfund, hvor mænd er kategoriseret som farlige og enten er medicinerede eller indespærrede. Det moderne er blevet blandet med middelalderlig overtro, og det er lykkedes at skabe et samfund der er mere på naturens præmisser og med et vist frisind, men ikke uden sult og fornedrelse.

Tydeligvis er Uthaug ikke den eneste der reagerer på dønningerne af gamle patriarkater. Således har Asta-Maja Njor Boisen og Katinka Klinge Albrechtsen skrevet bogen Feministisk selvforsvar – og Sebastian Lynggaard har skrevet Mandsforræder – der også er værker der dømmer manden farlig og utilregnelig, eller i hvert fald nogle mænd. Grunden til emnet kan naturligvis skyldes fornyet fokus på partnerdrab, men der er andre grunde til at overveje strukturerne i vores samfund. Frit efter Uthaug: Hvorfor hedder det eksempelvis voldsmand, gerningsmand? Og måske kan Kenneth Bøgh Andersen komme ind på kønsproblematik i ’Jekyll og Hyde’, som han har genfortalt.

Krimierne fortæller deres helt egen historie. Sidste år handlede det meget om incest og pædofili. Det er stadigt temaer, men i år er der i højere grad kommet kvindelige gerningsmænd(!) på banen. Hvilken grænse har kvinderne overskredet, siden de pludseligt kan vise sig både voldelige og nådesløse? Er kønsrollerne for alvor ved at flytte sig? 

Ser man bort fra kønsroller og i stedet kaster sig over Borgerlig krise af Christian Egander Skov eller Bogen om den store bagedyst, så er det ganske andre vinkler på liv og miljø der dukker op, men ikke mindre interessante eller aktuelle.

Spørgsmålene står i kø, svarene i mindre grad, men der er ingen tvivl om, at det kan blive rigtigt spændende.

Bogforum den 4. – 6. november i Bella Center

Tag bus nr. Nå nej, det er lige meget. Bare følg strømmen af bognørder fra Hovedbanegården.