Lad os få kvinderne frem i forreste række. Med dem ved roret får vi mindre krig og ødelæggelse.

Spændingsroman med fart og tempo

Philips femårige søn er forsvundet. Philip er et øjeblik fraværende, da de er på stranden og barnet, Lucas, er væk. Politiet beslutter hurtigt, at drengen er druknet og lukker sagen, men som en anden Bryan Mills i Taken udvikler Philip kynisme og kompetencer der giver baghjul til CIA. Han får med noget besvær kontakt til vidner der var til stede på stranden, og derfra føres han ad kringlede veje til Saudi-Arabien, til magtfulde mænd med speciale i bortførelse og menneskehandel.

Philip er jeg-fortæller, men ikke den eneste synsvinkel. En anden er Zenia, ung dansk studerende. Hendes baggrund er muslimsk, og det gør, at hun er diskret med sin kærlighed til en dansk veninde. Sammen vil de rejse til Toronto for at studere. Men inden de når så langt, bliver Zenia solgt til tvangsarbejde. Hun forsøger flere gange at flygte, men på et tidspunkt får hun en opgave der kan sikre hendes frihed omend med store omkostninger.

Der er også en tredje synsvinkel, en både mere spektakulær og mere diskret tilstedeværelse der får afgørende indflydelse på Zenia og Philips skæbner.

De bortførte er en ualmindelig handlingsmættet roman. Både Zenia og Philip bliver slået tilbage til start utallige gange, og Philip får flere bank end Bruce Willis i samtlige Die Hard-film. Hvad der naturligvis ikke forhindrer ham i at fortsætte jagten.

Mellem klamme udskud og enkelte modbydelige scener er der også pålidelige mennesker og håb for vores karakterer, og i mødet med store udfordringer er de iderige. 

Underholdningsniveauet er i top. Dele af romanen kunne godt have fundet sted i virkeligheden, mens andre elementer er tæt på det urealistiske, blandt andet er der nogle ekstraordinært kvikke og ressourcestærke småbørn, et mere end almindeligt veltrimmet net af kriminelle og et par karakterer, der burde have været medicineret og mandsopdækket.

I store træk minder handlingsforløbet for Philip om Taken-filmene, Zenias kurs er noget anderledes, men ikke ligefrem kedsommelig, og det mest fede ved den hurtige roman, er måske netop hvordan magtesløshed gang på gang forvandles til håb og fremdrift.

De bortførte

Preben Haarup

380 sider

Byens Forlag

Udgivet: 2023

Birte Strandby