Da 2. Verdenskrig i foråret 1945 nærmer sig sin afslutning, er tyske Danuta 11 år. Sammen med sin mor, bedstefar og lillebror flygter hun fra russerne. De får skibslejlighed til København, lillebroren er syg men får ingen hjælp fra den danske læge de møder, og Danuta ender med at miste både sin bror og sin mor. Det eneste menneske hun knytter sig til er Hannes, der er flygtning som hun.

Senere får hun støtte, en studentereksamen og efterfølgende en lærereksamen, Kun lider hun jævnligt af anfald, der får hende til at angribe sine omgivelser. En gang er det positivt, og hun får jaget fem drenge væk, der ellers ville have voldtaget hende. Men som regel er det negativt, som da hun overfalder rektor på sin skole.

Danuta prøver ihærdigt at opspore den læge, der nægtede hendes lillebror hjælp. Da hun får held til at lokalisere ham, planlægger hun en ond hævn der kan matche hendes eget tab af familie. Et led i hendes planlægning er at få lægen til at forelske sig i hende. Den del af planen går fint, men der er andre problemer med udførelsen. Et af dem er, at hun ikke er helt så kynisk, som hun her har brug for at være. Det vanskeliggør hendes hævn, og det viser sig, at andre mennesker alligevel kan påvirke hendes omhyggeligt udtænkte revanche.

Danuta er en kompleks personlighed, og romanen prøver prisværdigt at fremstille de psykologiske mekanismer hun oplever, men fremstillingen er lidt summarisk og helt indføling med Danuta, hendes sorg og hendes behov for hævn får man ikke.

Danutas hævn

Finn Wilkens
213 sider
Forlaget Uhrskov
Udgivet: 2014
E-bog