En lille café har en række gode stamkunder. En af dem er Damen i den grønne dragt. Hun kommer hver dag og spiser, altid så fordybet i en bog at hun aldrig opdager hvad hun spiser, eller hvem de andre mennesker i cafeen er. I sit hjem på den anden side af gaden huserer hendes perfekte butler, der tilrettelægger hverdagen for hende, så hun aldrig behøver at se op fra sine bøger.

Cafeen fattes penge for at overleve, så de øvrige stamkunder beslutter sig for at få damen i den grønne dragt til at finansiere cafeens videreførelse. Hun har nemlig mange penge, og de kan let få hende underskrift på kontrakten, fordi hun aldrig tjekker, når hun underskriver regningen. Ikke så pænt men målet helliger midlet. På et enkelt punkt har de forregnet sig. I samme øjeblik det går op for damen, hvad der er sket, lægger hun bøgerne på hylden og tage sine opgaver som cafeejer alvorligt. Hun har mange ideer, og det medfører en omlægning af menuen og af kaffesortimentet. Det bliver ganske vanskeligt for stamkunderne at leve med det, selvom de har fået ikke blot opgaver men også løn. De forsøger sig med en demonstration, og det kommer til opbrud og ændringer for dem alle sammen, selv butleren. Damen oplever de største forandringer, men for en del af de andre stamkunder betyder det nyt liv med nye værdier.

Efter en vældig fascinerende indledning bliver romanen langsomt tungere at komme igennem, og det bliver stadigt mere vanskeligt at følge med i de mange uoverensstemmelser, ligesom karaktererne forbliver distancerede.

Damen i den grønne dragt

Anja Duna
196 sider
Forlaget Skrivetid
Udgivet: 2015
Roman

Birte Strandby