25 år efter at kampvogne kørte frem mod demonstranter på Den himmelske Freds Plads i Beijing fortæller Mette Holm om begivenhederne op til overgrebet, om følgevirkningerne og om Kina i dag (2014).

Det begyndte seks uger før den fatale 3. juni. De studerende ønskede at gøre op med korruption og nepotisme i landet, hvor de bedste stillinger går til medlemmer af kommunistpartiet. De ønskede også demokrati og mere indflydelse på valg af uddannelse, arbejde, ægtefælle.

Først var det kun studerende, men efterhånden som demonstrationen trak ud, kom også andre til, og på et tidspunkt var 400.000 mennesker samlet på pladsen.

Demonstrationen kolliderede blandt andet med Gorbatjovs besøg i Beijing, og demonstranterne fik skubbet til det nøje planlagte program for besøget. Det var ikke afgørende for Gorbatjov, men den kinesiske ledelse var ikke tilfreds, og demonstrationen endte som bekendt med mord og henrettelse af unge studerende for medvirken i demonstrationen.

Det overraskede kinesernes ledere, at Vesten reagerede så kraftigt på, hvad Kina betragtede som interne vanskeligheder, og der har siden været god gang i omskrivning af historie og i de kinesiske mediers arbejde for at bedre Kinas rygte.

Bogen er dels Mette Holms eget billede af begivenhederne frem til den 3. juni, og dels beskrivelser af kineserne, deres historie og deres land. Naturligvis er medtaget, hvordan landets ledelse med økonomiske reformer har fået løftet 500 millioner kinesere ud af fattigdommen, og der et kapitel om forholdet til Tibet og Mongoliet, forhold der som bekendt ikke er præget af stor velvilje.

Der er portræt af kinesiske studerende, kinesiske demokrater og klip fra regeringsbeslutninger, der ville vække nogen opsigt i Vesteuropa. Eksempelvis var en af følgerne af katastrofen i 1989, at der indførtes militær træning for studerende for ikke at have vist Folkets Befrielseshær respekt, og en anden konsekvens var, at der blev postet flere penge i hæren og i oprustning af Folkets Væbnede Politi. Ikke desto mindre er antallet af årlige henrettelser faldet fra 12.000 i 2003 til 3.000 i 2012, blandt andet fordi Kina har hanket op straffelovens krav om at alle dødsdomme skal godkendes af Højesteret. Men der er stadig lang vej igen, før den kinesiske version af socialisme giver folk, hvad folkets er. Kina er nummer 175 på Reportere uden Grænses 2014-indeks over pressefrihed. (Danmark er nummer syv).

Dagbog fra Beijing er spændende layoutet med billeder og kommentarer til tekst og begivenheder, og så nærværende at man periodisk har en fornemmelse af selv at have oplevet de begivenheder bogen beskriver.

Mette Holm

310 sider

Gyldendal

Udgivet: 2014