En omhyggelig – og uhyggelig – gengivelse af begivenhederne i forbindelse med Cubakrisen. Forfatteren har fået adgang til nye oplysninger blandt andet om de hidtil hemmeligholdte atomkrydsermissiler, og der er rettelser til tidligere myter. Kennedy, Khrusjtjov, Castro og andre medspillere følges på tæt hold, og udviklingen beskrives time for time.

Russerne anbringer i hemmelighed missiler på Cuba, dels for senere at kunne demonstrere overlegenhed overfor USA og dels for at beskytte den lille kommunistiske bastion. Amerikanske fly overflyver Cuba og afslører missilerne, eller det vil sige en brøkdel af de våben, der faktisk er på øen. Kuriøst nok er der andre våben, der ikke opdages, fordi de opbevares på nærmest tilfældige måder og steder.

Amerikanerne overvejer både såvel angreb som blokade og beslutter sig for blokaden. Heldigvis er hverken Kennedy eller Khrusjtjov interesseret i en krig. Militærets repræsentanter er til gengæld indstillet på at få afprøvet legetøjet og kan ikke takkes for, at verden overlevede det varmeste øjeblik i den kolde krig.

Men slutningen er som bekendt, at russerne trækker deres våben hjem,  USA lover ikke at angribe Cuba og i øvrigt trække sine atommissiler hjem fra Tyrkiet.

Black Saturday (den 27. oktober 1962) er særligt minutiøst beskrevet, og som historisk dokumentation er bogen enestående, selvom man kan overveje, om den rigelige informationsmængde kunne være reduceret uden at skade bogen.

Desværre er den danske udgave tung på sine steder: Den udmærkede måleenhed hertz er i omtale af elektricitetsnettet ændret til omdrejninger, Patria er oversat med moderland, og en sætning som ’Hans nytteværdi er slut’ giver indtryk af en hurtig oversættelse.

Cubakrisen – Kennedy, Khrusjtjov og Castro på randen af atomkrig

Forfatter: Michael Dobbs

Oversat af Agnete Dorph Stjernfelt

471 sider

Informations Forlag

Udgivet: 18.11.2009

Birte Strandby