Her er bogen, som man kan anskaffe, hvis man synes, at man har brug for noget, der kan dæmpe den dårlige miljøsamvittighed. Og det virker også fint – i begyndelsen. For eksempel påpeger Lomborg, at hvis man droppede jagten på isbjørne, ville det redde ikke så lidt flere, end hvis man satte ind med kraftig modarbejdelse af den globale opvarmning! Og den globale opvarmning vil nok forårsage dødsfald, på den anden side er der ikke nær så mange, der vil dø af kulde! Og hvis vi alle nedsatte hastigheden på vejene til 10 kilometer i timen, så ville det spare 1,2 millioner menneskeliv på årsplan.

Men så er det også sket med at dulme samvittigheden. Lomborg har held til at illustrere hykleriet, men indrømmer, at den globale opvarmning handler en hel del om fakta: Vi har problemer, og Lomborg stiller spørgsmålstegn ved, om Kyoto-protokollen er den effektive vej til løsningen.

I stedet foreslår han, at der afsættes en del af de forskellige landes bruttonationalprodukt til forskning og udvikling af mindre miljøbelastende energi.

Et af bogens projekter er at imødegå Al Gores påstande i An Inconvenient Truth. Det understreges flere gange i bogen, at der er uheldige følger af den globale opvarmning, hvorefter de efterfølgende afsnit bruges til at forklare, hvorfor følgerne ikke er så slemme endda, og at de små tiltag den enkelte kan gøre, er mere eller mindre overflødige, hvis det samtidigt betyder, at enkeltpersonen får mindre velfærd for pengene: Ja, men skulle de stakkels mødre til fodboldspillende drenge så undlade at køre børnene – og skal man beskære sit morgenbad med et minut, hvis man får det lidt mindre godt af det?

Lomborg foreslår adskillige politiske løsninger, men undlader konsekvent at inddrage den vestlige verdens ansvar. Som i bogen The Politically Incorrect Guide to Global Warming af Christopher C. Horner handler det for en stor del om at afsløre miljøforkæmpernes hykleri – og det må erkendes, det findes – og mindre vellykket at forsvare den vestlige verdens ret til at svine uhæmmet. Til Bjørn Lomborgs forsvar skal siges, at han har gode forslag til, hvordan vi kommer videre i arbejdet med at styre den globale opvarmning såvel som med bekæmpelsen af andre problemer. Og med den mediebevågenhed Lomborg har i Guds eget land, er det jo væsentligt, at han synes, noget bør gøres.

Bogen er skrevet i et let fatteligt sprog, selvom det samme ikke kan siges om alle udregningerne for, hvordan vi får mest for pengene.

I lighed med tidligere udgivelser af samme forfatter, er det ikke et videnskabeligt projekt, men en debatbog – og et forhåbentligt vellykket forsøg på at skabe en debat med mere saglige argumenter.

Bjørn Lomborg

253 sider

Random House

Udgivet: 2007

Debatbog