Graphic novel, tegneserie, billedbog? En interessant kombination af tekst og billeder der understøtter handling og udvikling i fortællingen.

Billederne understreger fart, tempo og miljø på en måde, som teksten alene vanskeligt ville kunne formidle uden brug af mange ord.

Det handler om train surfing. Fire venner har gjort det til en sport at surfe på s-togene i København. Det kræver præcision i springene, smidighed og styrke. Emma er tidligere røget ind i køreledninger, der hang lavere end forventet og har brandmærker efter uheldet. Udover faren – livsfaren – der tilfører børnenes tilværelse et særligt adrenalinkick, så er der også en risiko for at blive fanget af togpersonalet.

Kasper har planlagt et nyt og endnu mere krævende stunt, der omfatter brug af sugekopper. Sammen med fortælleren tager han til Emdrup Station for at demonstrere sit spring. Fortælleren skal filme det og lægge det på Youtube, hvor deres seneste seance er blevet set 12.000 gange. Emma prøver at stoppe dem. Det lykkes ikke.

Den korte, maleriske billedfortælling har flere niveauer, således et klip fra børnenes sociale baggrund:

Mor havde det samme blik, første gang min bror blev kørt hjem.

Dilemmaet mellem udfordring og fornuft kommer klart til udtryk: Lav dine lektier… Gør noget med dit liv. Det er sætninger, der rumsterer i hovedpersonens baghoved, mens han border s-toget fra Sjælør – og videre: Men hvorfor fanden skulle jeg det? Man kan ikke flygte fra Sydhavnen. Så trods hovedpersonernes unge alder – 14 år? – og de muligvis endnu yngre læsere så er det en ganske voksen problematik, bogen behandler med sin formidling af såvel adrenalininjektionen som skræmmekampagnen.

Bjarke Schjødt Larsen

Illustreret af Søren Klok

44 sider

Turbine

Udgivet: 23.04.2014

Fra 10 år og op