Kunstig intelligens er en interessant ny ressource, vi har fået stillet til rådighed. Det giver nye muligheder, og det giver også usikkerhed, for hvordan er det nu, vi skal omgås dette overflødighedshorn af let tilgængelig information?

Nick Allentoft har samtalet med chatbotten om mange relevante – og et par mindre relevante – emner. Det går fra ‘En guide til livet’ og ‘En samtale om snyd’ til ‘Ferieplanlægning og restaurantbesøg’ og ‘Mit barn bliver mobbet’ med afstikkere til potentielle trusler fra kunstig intelligens og hvordan man kommer igennem til sine politikere.

De første mange sider anvendes til at fastslå, hvad AI kan og ikke kan. Allentoft formulerer spørgsmålene, og chatbotten svarer på baggrund af de tekster, den har fået indlæst. Det bemærker man især i forbindelse med svaret på. Jeg vil gerne have succes i livet. Kan du fortælle mig, hvordan?

Her er chatbottens svar inddelt i syv underpunkter – og den har tydeligvis trukket essensen fra alverdens selvhjælpsbøger: Sæt mål, Udvikl en positiv attitude, Lær af fejl … Hele det afsnit er præget af de floskler der er blevet proppet ind i AI’en, eksempelvis står der i underpunkt 6: Arbejd hårdt og smart: Dedikér dig selv til dit arbejde og stræb efter at gøre det bedste, du kan. Men husk også at arbejde smart ved at organisere din tid og energi på en effektiv måde.

Så meget for det konkrete, men AI’en kan jo ikke gøre det bedre, end det materiale der har skabt dens informationsbeholdning. Værre bliver det i forbindelse med opslag om jobsøgning på de sociale medier, hvor man kort sagt møder alle de rigtige floskler. Så er forslagene til brudgommens tale til bruden lidt mere interessante, især i de tilfælde hvor det med brugerens hjælp lykkes chatbotten at få humor indarbejdet i talen.

Der er flere småfejl i stilen: fortæl din familiemedlem, at du står ved deres side. Men der er også indslag der kan bruges konkret, som da chatbotten bliver bedt om at levere et brev der skal beklage en uretfærdig parkeringsbøde. Her leverer den et nydeligt og korrekt brev, der også ville kunne tjene som model i andre kontakter til offentlige myndigheder.

Ligeledes kan chatbotten levere madplaner, små programmer og alt muligt andet. Men de fleste af dens svar kræver en menneskelig gennemlæsning, og fejlprocenten er ikke helt lille. Sproget er lidt ensartet, som det jo vil være, når de samme ord og udtryk bruges af rigtigt mange mennesker og ikke mindst, når informationen netop stammer fra offentlige organisationer som Danmarks Statistik, YouGov, Eurostat, Sundhedsstyrelsen mv.

Alt i alt let læsning om chatbottens muligheder og begrænsninger. Men leverer bogen noget, man ikke selv ville opdage ret hurtigt i samtale med AI? Hæftet kunne med fordel indgå i undervisningssammenhænge.

Chatbottens Revolution

ChatGPT’s guide til sig selv og råd til det gode liv

Nick Allentoft i samarbejde med ChatGPT

89 sider

Udgivet: 2023

Samfundssind

Birte Strandby