Jonathan er på ferie hos sin bedstefar i hjertet af København. Det er trist, for bedstemor er død, og bedstefar er bedrøvet og lidt træt. Den første nat hører Jonathan barnegråd og han ser en kvinde stå i døren. Det viser sig, at bedstefar både har hørt gråden og set kvinden før, og sammen beslutter de to sig for at følge efter kvinden. Hun giver dem en gave, syv stykker kridt, de kan bruge til at rejse i tiden, og så tager Jonathan og bedstefar på udflugt til fortiden.

De oplever Københavns brand i 1728 og Christian den IVs kroning i 1596, de har et sentimentalt gensyn med 1968, og til sidst får de også mulighed for at hjælpe spøgelseskvinden og det grædende barn.

De er meget omhyggelige med ikke at tage souvenir med sig, for som bedstefaren siger, så kan man nemt komme til at skubbe til de tilfældigheder, der har skabt historien. De rejser så langt tilbage som 1300, hvilket får tragiske konsekvenser for deres ‘skygge’, bedstefars overbo Bjørn, der i sin lidenskab for historiske ting – blandt andet H.C. Andersens hat – kommer grueligt galt afsted.

Det er en dramatisk fortælling med udgangspunkt i et nutidigt miljø, hvorfra Jonathan og bedstefar oplever et historisk København. Fortællingen omfatter også den udsathed der må præge usikre gæster på besøg i usædvanlige omgivelser, mens de jævnt grufulde indslag ikke ser ud til at give vores unge hovedperson varige mén – faktisk forsvinder hans mareridt under opholdet hos bedstefaren – og romanen balancerer fint mellem højspændt drama og den stilfærdige hverdag hos en pensionist.

Caritas’ hemmelighed –
på jagt gennem historien
Forfatter: Thomas Oldrup
Illustrationer Palle Schmidt
144 sider
Forlag: Phabel
Udgivet: Maj 2009
Birte Strandby