Buddy Longway er fra begyndelsen af 1970’erne. Det er fire fortællinger med flotte, farverige billeder. Striberne er uens, stor natur kræver store billeder, mens et ansigtsudtryk ikke behøver at fylde så meget. Resultatet er et overvældende indtryk af smuk natur og dens skabninger.

Buddy Longway er jæger. Han er sammen med Chinok der er Sioux, og de har Jeremie, teenager og jæger som sin far, og fra nummer to fortælling i bogen har de også den lille datter Kathleen. De bor for foden af Rocky Mountains sidst i 1800-tallet.

Selve fortællingerne er dramatiske, og handler både om menneskelig træskhed, utroværdige Sortfødder der får for meget ildvand og værdige gamle indianere der lever i harmoni med den natur de lever i. Og de handler om kampen med og mod naturen som fortællingen Elgen. En indianer er blevet overfaldet af en rasende elg, og Buddy beslutter sig for at jage den sammen med Jeremie. De møder elgen første gang, da den er i kamp med en rival – det er naturligvis et stort og voldsomt billede. Buddy og hans søn vælger at gå efter den sårede elg, da kampen er slut, men taber sporet og står pludseligt overfor sejrherren, og den er ikke positiv overfor gæster i sit territorium. Det bliver ualmindeligt dramatisk, og man kan ikke krydse et vandløb for at slippe væk fra en elg, for den svømmer udmærket, og i den foreliggende udgave er den meget målrettet. Buddy er i livsfare flere gange, ekspeditionen bliver længere end forventet, men snarrådighed og kendskab til miljøet er udmærkede forudsætninger for at overleve.

Tegneserien handler om nybyggernes kampe, respekt for naturen og om at holde balancen i et miljø med mange stærke kræfter. Det er Buddy god til, men det er ikke uden omkostninger. Chinok er hans ualmindeligt forstående kone, der mod bogens slutning beslutter sig for at anskaffe en ko og nogle høns og begynde at dyrke landet. Så Buddy er nok jæger, men hans kone er træt af at rense skind og bliver i stedet jordbruger.

Buddy Longway

Den samlede saga II

Kathleen og Jeremie

Derib

Oversat af Jens Peder Agger

222 sider

Cobolt

Udgivet: 2020

Birte Strandby