Vi ved ikke, hvem den første Jensen var, men vi kender navnet på hans far. Han hed Jens.

Sådan indledes denne bog om navnet der tidligere var en massebetegnelse.

Indtil 1928 skulle man kun angive et fornavn, når man skulle have døbt et barn. Der var mange der hed det samme, og det var vanskeligt for myndighederne at skelne, hvorfor der dette år kom en navnelov, der bestemte at alle skulle have et slægtsnavn. Det kunne enten være farens navn, eller det kunne være kaldenavn som Smed eller Bager, eller det kunne være et stednavn. Fra 1904 kunne man for fire kroner købe sig et anderledes slægtsnavn. I dag er der kun 251.000 Jensen’er tilbage i Danmark

Jensen har i tidens løb begået nogle seriøse præstationer, vundet olympiader, bygget skibe, slået løbe- og springrekorder, fremstillet gin.

En af de første kendte Jensener var biskop under dronning Margrethe den første og opkøbte i slutningen af 1300-tallet hele den danske statsgæld. Georg Jensen er navnet på en damaskproducent og en sølvsmed, og Gabriel Jensen dannede Dansk Cyclist Forbund i 1905.

Forfatteren Johannes V. Jensen har modtaget Nobelprisen for sin roman Kongens fald. Hans søster Thit Jensen fik aldrig nogen Nobelpris, men berigede sin tid med oplysende foredrag og sin eftertid med en række historiske romaner. Elvira Madigan hed i virkeligheden Hedvig Jensen, og Jeppe Aakjær havde et Jensen efter det velkendte navn. Der findes også nogle meget rige Jensen’er, og forfatterens egen familie er rig på Jensen: Jens Kristian og Jensine fik sønnen Jens Peter – og Jensen hed de alle sammen.

Bogen om Jensen

Bjarne Jensen

En hyldest til t navn

Forord af Flemming Jensen

154 sider

Turbine

Udgivet: Oktober 2017

Birte Strandby