Bogbinderen fra Jericho er en roman, der stille og roligt fanger sin læser. Og bliver til en sjælden stor læseoplevelse. Trods et dystert bagtæppe, første verdenskrig. Bogen  har  fine beskrivelser af menneskers reaktioner på modgang, sorg og fortrædeligheder. Den handler også om en ung kvindes kamp for at opnå det, hun ikke var født til at få i det stærkt klassedelte britiske samfund: En akademisk uddannelse.

Peggy og tvillingesøsteren Maude har siden de var 12 år arbejdet i bogbinderiet i Oxford University Press sammen med deres moder. Peggy er den begavede og reklekterende, mens Maude nærmest må betegnes som retarderet.

Handlingen begynder i juli 1914, og da har deres moder været død i tre år og pigerne er 19 år. De bor alene  i husbåden, Colliope, der ligger i Oxford forstaden Jericho. Peggy har lovet moderen ikke at svigte Maude, og det løfte holder hun. En veninde til moderen, skuespilleren Tilda, holder sporadisk  kontakt til pigerne. Naboskabet i det typiske arbejderkvarter er smukt.

Husbåden er fyldt med bøger, der er mislykkedes under indbindingen  og som Peggy har taget med sig. For bøger gør verden større, har deres moder ofte sagt.

Første verdenskrig bryder ud, og den betyder på mange måder et opbrud og brudte mønstre. 200 belgiske soldater og civile ankommer til Oxford. Peggy bliver en af de kvinder, som i deres fritid besøger de sårede  soldater og for eksempel læser for dem. Her møder hun overklassepigen Gwen. De bliver veninder, da de har samme ærinde. Gwen viser sig at få stor betydning for Peggy – og i øvrigt omvendt. Peggy forelsker sig i soldaten Bastiaan, der efter kampe i Belgien har et vansiret ansigt.

Tilda er noget af en afdanket skuespiller og tager til Frankrig for at være med til at hjælpe de tusindevis af sårede soldater. Hun skriver breve hjem til Peggy og her får læseren et skræmmende og dystert billede af krigens menighedsløshed. “Jeg arbejder i et slagtehus”, skriver hun blandt andet.

Da krigen nærmer sig sin slutning bryder den spanske syge ud, og det giver også store udfordringer for menneskene. Samtidig stilles der forhåbninger om, at kvinderne får stemmeret – men vil den også omfatte for eksempel Peggy, der ikke er fyldt 30 år og som ikke har privilegier og fortrin?

Vil kvinder, der bragte store ofre i krigen,  få mindesmærker i stil med de, der ventes rejst for mænd? Det tror hverken Gwen eller Peggy på.

Peggy og Bastiaan elsker hinanden, men  må vælge og skilles. Han vil hjem for at være med til at genopbygge sit land, Belgien, mens Peggy forfølger sit ønske om at bryde mønsteret og få en anden livsbane, end den der var udstukket ved fødslen.

Pip Williams roman indeholder fine beskrivelser af, hvordan bøger blev indbundne, for en stor del af handling foregår i bogbinderiet, hvor 50 piger fra 12 til 60 år arbejdede.

Pip Williams er født i London, opvokset i Sydney og bor nu i Adelaide Hills i Australien. Hun er forfatter til bogen De glemte ords bog.

Bogbinderen fra Jericho

Forfatter Pip Williams

På dansk ved Mette Wigh Tvermoes 

504 sider

Udgivet den 23. maj 2024

Lindhardt og Ringhof

Anmelder Bjarne Gregersen