Børnebøger har historisk ofte været ude på at sælge moral til de små og opdragelse til forældrene. Det kender vi fra blandt andet ‘Tante Grøn, tante Brun og tante Lilla’, og også fra nyere bøger og måske i mere subtil indpakning. Med Bluey er vi langt ud over det subtile. Det er rendyrket propaganda for mødre. Et reklamefremstød med et enkelt, kraftigt budskab.

Bogen begynder med en kort præsentation af Bluey og Bingo og derpå: Og vi vil gerne fortælle om, hvorfor Vores mor er den bedste.

Herefter kommer argumenterne, og der er mange:

Mor knokler meget hårdt, og laver lækker aftensmad, Hun sørger for, at Bluey og Bingo børster tænder, læser godnathistorie. Hun ved, hvad Bluey skal gøre, hvis hun har et problem – og hun lærer sine børn, at verden er et magisk sted. Bluey og Bingo er klar til at give deres mor en million hundrede mor-points.

Det er naturligvis en sød bog, den er også lidt sjov. Farrollen er meget nedtonet, han er kun med på et enkelt billede, ved aftensmaden, og på intet tidspunkt er han omtalt, hvilket kan signalere, at familiens mor er den eneste omsorgsgiver. Det giver det meget demokratiske indtryk at man ikke forsøger at sælge kernefamilien som eneste mulighed, men kan overlade til oplæseren at tolke familiekonstellationen.

Bluey er en prisvindende TV-serie om hundehvalpen Bluey og hendes familie. Filmen kan ses på ABC KIDS i Australien og på Disney Plus.

Billederne kommer fra filmen, og de fylder alle sider. Teksten er højst et par linjer pr. side, så historien er på enhver måde børnevenlig. Selve bogen er samtidigt af kraftigt pap og vil kunne modstå hårdhændede angreb fra mindre, eventuelt savlende, søskende.

Bluey

Min mor er den bedste

Af Bluey og Bingo, Ludo Studio Pty Ltd 2021

Oversat af Niels Holm Hammer

24 sider

Gyldendal

Udgivet: Februar 2023

Birte Strandby