Efter 13 måneders ventetid ligger det fjerde bind af Bodil El Jørgensens fremragende serie om skolebladsredaktøren Esme og hendes fotograf-fætter Igor, Beskytteren, hos boghandlerne.
Beskytteren lever helt op til seriens og Jørgensens sædvanlige høje standard. Seriens målgruppe er børn i alderen fra 9 til 12 år, men kan godt læses af lidt større børn.
Esme og Igor har det med at rende ind i forbryderiske skurke. Især Esme har øje for slyngler og deres skumle foretagender, og de afsløringer af forbrydelser, som hun bringer i Øgadens Skoleblad, har det med at ende på de rigtige avisers forsider, og forbryderne ender samtidig i lovens lange arme.
Denne gang kommer de to unge amatør-detektiver i forbindelse med en flok dyreaktivister og et skummelt medicinalfirma. Det starter med, at Esme skal hjælpe sin onkel med maden til en børnefødselsdag hos medicinaldirektør Adam Schultz. Imidlertid kommer en ukendt ind i huset og lægger en død hamster på fødselsdagbarnets tallerken. Esme tilbyder Schultz at finde gerningsmanden for en dusør på 200 kroner.
Samtidig bliver Esmes lillebror og flere andre indlagt på hospitalet med mystiske meningitislignende symptomer, der viser sig at skyldes den farlige Y-feber.
Mens Esme borer i sagen om den døde hamster og søger at finde frem til de dyreaktivister, som man mener står bag “hamsterattentatet” og som samtidig laver grafitti mod medicinfirmaets brug af forsøgsdyr, går det op for hende, at der er en eller anden forbindelse mellem sygdommen og hamsteren.
Efterhånden udvikler historien sig selvfølgelig til at blive en temmelig farlig affære. Esme kommer i forbindelse med den tilsyneladende farlige aktivist ‘Beskytteren’, men hun mener, at han hører til de gode og slår sig sammen med ham for finde ud af, hvordan tingene i virkeligheden hænger sammen.
Hvor kommer den farlige Y-feber-virus fra, og hvad er Adam Schultz rolle i sagen? Hører Schultz ikke til blandt de gode, når han forsøger at fremskaffe den livsvigtige medicin til de børn, som er angrebet af den farlige Y-feber?
Beskytterener en spændende medicinsk thriller i børnehøjde. I bind to tog Jørgensen fat på menneskesmugling og udnyttelse af børn, denne gang er det bio-terrorisme og manglende moral i visse medicinfirmaer. Bøgerne kan sagtens være oplæg til diskussioner i skolen. De er skrevet i et flydende og let læseligt sprog, og samtidig spændende og humoristiske nok til at fange børnenes interesse.
Beskytteren. Esme og Igor 4
Forfatter: Bodil El Jørgensen
176 sider
Gyldendal
Udg.: 2012
5 glober
Jan Vandall