Krimi om hævn

Anne Holmen bliver pludselig opsøgt af en mand, der drager hende til ansvar for en forbrydelse, hun kun perifert har forbindelse til. Umiddelbart efter modtager hun et brev, der beskriver hvad der kan være sket dengang ved ulykken, der kostede to små piger livet og en kvinde førligheden. Det begynder at blive rigtigt uhyggeligt, ikke mindst da også andre af de implicerede modtager breve om ulykken – angiveligt set fra deres synsvinkel – og kort efter mister livet ved mærkelige ulykker.

Morten er politiets – energiske og grundige – repræsentant. Allerede i begyndelsen har han øje for nye vinkler og sammenhænge. Måske er der tale om flere mordere heraf mindst en psykopat, der ihærdigt forfølger sine narcissistiske tilbøjeligheder.

Spændende og skræmmende, men der er en enkel forudsætning for fortællingens udvikling, der virker besynderlig: Nemlig den at en fodgænger gøres ansvarlig for en bilulykke. Er det ikke sært, at drabsbilister i modsætning til andre kriminelle kan påberåbe sig inkompetence i gerningsøjeblikket –  og dermed få rykket ansvar og straf? (Som når der i politirapporten står: Føreren af bilen havde ingen mulighed for at undgå påkørsel. – Var han fuld? Sad der en morder på bagsædet med en ladt pistol?)

Ide og drama fungerer fint, men det halter lidt i sammenhængen: Flere hovedpersoner ved påfaldende meget om hinandens reaktionsmønstre og handlinger – eksempelvis bilisten kontra fodgængeren, eller er fodgængeren suicidal? Politiet har sjusket med tidligere arbejde: Ville en stærkt troende katolik begå selvmord? 

Besat
Steen Harvig
291 sider
Siesta
Udgivet: 28.10.2009
Birte Strandby