Journalist Lasse Jensen har skrevet en erindringsbog/selvbiografi, og det er også beretningen om udviklingen i medierne og en fortælling om livet som udlandsfarende journalist under den kolde krig og under andre krige, i Biafra, i Vietnam, i DR. Det personlige er med hele tiden men fylder ikke, når der sker noget på den store scene.

Den journalistiske karriere begynder i 1965, hvor Lasse Jensen bliver elev på Middelfart Venstreblad trods farens udtrykkelige ønske om, at Lasse skal færdiggøre sin studentereksamen. Han kontakter endda Journalistforbundets formand, der skriver omsorgsfuldt tilbage om vigtigheden af at være veluddannet som journalist. Trods det bliver Lasse aldrig student, men når at sejle som messedreng i Lauritzen, inden han er gammel nok til mesterlæren på venstreavisen. Det var dengang to millioner danskere abonnerede på et dagblad, og der var 255 dagblade i Danmark.

Tresserne er malerisk beskrevet og handler også om optræk til opgør med autoriteter, afghansk fåreskindspels, rusmidler og DRs barndom med Poul Bundgaard i Farinelli. Da var Danmark endnu uskyldigt, og hjemmebanen giver kontrast til udlandsrejserne og krigene, hvor såvel farerne som det at snige sig over den sydafrikanske grænse via et toilet i lufthavnen formidles energisk og intenst.

Lasse Jensens egen mediehistorie omfatter møder i Biafra med Frederick Forsyth, der var udsendt af BBC et års tid før han udgav sin første bestseller: Sjakalen. Det omfatter også møder med Mogens Amdi Petersen og Poul Jørgensen før Tvind, Ib Rehné (ham fra Cairo) og Poul Erik Søe såvel som samarbejde og venskab med macho-legenden Jan Stage.

Desuden får vi den interessante historie om DR, der kun var otte år gammelt, da Lasse Jensen blev ansat. Den første sætning i den historie er: Der var ballade fra starten. Det havde man måske nok en anelse om, men Jensen uddyber. Også tiden i USA – og hvorfor flyveturen krævede en Bloody Mary – leveres i et sprog der fastholder læseren fra start til slut.

Med til erindringsbogen hører udviklingen i medierne og i journalistfaget. En udvikling der næppe kan betragtes som positiv, selvom Lasse Jensen fastslår, at nutidens journalister er mere veluddannede.

Journalist er rapt skrevet, informationstætheden er høj og mediehistorien uvurderlig.

Lasse Jensen

Journalist

Fortællinger om mig selv, medier og mennesker

394 sider

Gyldendal

Udgivet: Oktober 2017

Birte Strandby