– Man kan ikke blive voksen uden at skade andre, sagde min mor.

At Helleberg skriver glimrende historiske romaner er ingen nyhed, og også Barnet fra Thy der hovedsageligt handler om Hellebergs forældre får graciøst talt dem ind i tiden. De mødes første gang i 1945, og vi følger tæt udviklingen, som den ser ud for kernefamilien fra efterkrigstiden over de glade 60’ere i et ægteskab der af mange grunde bliver mere og mere tyndslidt.

På romanens første sider rejser den lille Maria og hendes mor til København, hvor faren har indrettet sig på d’Angleterre og præsenteret sig for personalet som general fra Nato. Her skal de bo, indtil de skal flytte i hus. Maria Hellebergs første år er præget af flytninger fra Frederiksberg til Vejle og til Nørrebro og Albertslund. 

Fremtrædende i bogen er portrætterne af forældrene, kærlige, omsorgsfulde og fejlbehæftede som den slags nu er. Den upålidelige og ret fantasifulde far, og moren der prøver at holde fast i hverdagen. Kun på enkelte punkter svigter hendes realitetssans, som da hun frygter, alt det farlige der kan ske, når Maria begynder i skole.

Denne kvinde, som ikke havde frygtet hverken maskinpistoler eller Gestapo, frygtede den danske folkeskole.

Maria har på sin side meget styr på skolegangen. Den lille Maria, eller blot Den Lille, som forældrene omtaler hende, lærer tidligt at læse og tilpasser sig let skolen, men i den fine privatskole i Vejle finder lærerne det påfaldende, at hun altid afleverer til tiden og ikke svarer uden at være blevet spurgt. Det passer tydeligvis ikke ind i tidens opfattelse af, hvordan børn opfører sig. Det er lidt morsomt, at Marias mor stiller hos skolens rektor med bøger om Summerhillskolen, Bernadotteskolens principper, Den Blå Betænkning.

Forældrenes ægteskab og den langsomme nedbrydning af forholdet ses gennem Marias øjne, først barnets og siden den unges med dertilhørende voksende forståelse af verden. Moren mødes med en anden mand, faren mødes også med en mand. Det er tæt på at blive kompliceret, da Maria og hendes far langt senere rejser på familiebesøg i Teheran.

En roman om hvad der former den unge Maria Helleberg.

Barnet fra Thy

Maria Helleberg

324 sider

Gyldendal

Udgivet: 05.11.2021

Birte Strandby