Hvordan får man tre ældre damer til at råbe fuck? – Man får en fjerde ældre dame til at råbe banko!

Hvad er bankospil? Hvad er forskellen på bingo og banko? Har rygeloven påvirket bankospillet? Det er nogle af de mange spørgsmål, man kan få besvaret i bogen Banko!

Det begyndte med Andespillet, men i 1965 dukkede den legendariske Banko-Carl op. Han udviklede spillet og turnerede med det til 1996. Det var Banko-Carl der insisterede på, at kasserne ved banko skulle ligge inde med 5.000 kr. i tyvere. Ideen var, at når folk købte to plader ved indgangen og betalte med en hundredekroneseddel, så fik de tre tyvere tilbage – og så havde man jo tilgængelige kontanter, når man senere fik tilbudt en lotteriseddel eller et skrabespil. Samme Banko-Carl var dyr i drift, 20.000 kr. for en aften, men indtjeningen til idrætsforeningen løb jævnligt op i 100.000 kr.

Bogen behandler også det helsebringende ved banko – bedre end ’seks om dagen’, og hylder den medfølgende hjernegymnastik – det kræver hurtige bevægelse og god øje-hånd koordination.

Ifølge parrene Belli, Heick og Lundemann gør det mere for populariteten end megen anden sceneoptræden, og overborgmester Frank Jensen måtte som ung politiker sande, at den sikre vej til at blive et kendt ansigt før et valg, er at optræde som ’bankotainer’.

Der er omtale af TVs mange udgaver af bingo og banko, såsom Super Chancen med Suzanne Bjerrehus og Zulu Bingo med Jan Elhøj, og med kapitler om bankomani, banko i litteraturen og banko til søs er der ingen tvivl om, at vi når godt rundt om emnet.

Dennis Drejer · Jan Løfberg

236 sider

People’s Press

Udgivet: 2012