Børnebog for de 9-11 årige

I samspil med de mange illustrationer og den store skrift er fortællingen let tilgængelig, ligesom såvel handling som tema – hvad gør man, når veninden har en syg forældre? – formår at holde et vist spændingsniveau. Samtidigt tages der udgangspunkt i et for danske børn kendt og kun let idealiseret miljø med skole, hjem med omsorgsfulde, bekymrede forældre, og klassekammerater der opfører sig mere eller mindre hensigtsmæssigt.

De nydelige sort/hvide illustrationer understøtter teksten men udvikler den ikke meget, når lige undtages en gåtur i et smukt snelandskab, og et billede der røber hvor tyk Gregers’ hund egentligt er. Ellers er det først og fremmest sindsstemninger der illustreres, og det giver også udmærket mening i en bog der handler så meget om følelser.

Asta glæder sig til julemarked, men veninden Fanny er ikke juleklar og i stedet for at julehygge, går hun hjem. Det viser sig, at hendes mor er syg. Moren har engang haft kræft, og den erindring hviler tungt på familien, der lider så længe, det ikke er fastslået, hvad hun fejler. Især slår det hårdt ned på Fanny, der ikke kan glæde sig til jul og julemarked. Asta gør sit bedste for at være en god veninde, men afvises gang på gang af Fanny. Det ser sort ud, men både moren, venskabet og julen klarer den.

Vi følger mest Astas kamp for at være en god veninde, men der er også Fannys mors problemer, og der er de mere muntre indslag om Gregers der arbejder på en kane med hjul, som han kan spænde efter sin overvægtige hund.

Trine Bundsgaard

Bedste venner-serien 10

Illustreret af Lars Horneman

93 sider

Gyldendal

Udgivet: 06.11.2015

Birte Strandby