I otte forbundne fortællinger præsenteres mennesker i en pakistansk landsby med deres håb og forventninger og ikke mindst deres accept af klassetilhørsforhold. Tre kvinder i tre forskellige historier kæmper for at ændre på egne kår. Saleema er gift med en mand, der tager stoffer, men møder en ny mand der også er gift. Sammen får de et barn, og Saleema tror sig tryg, men da husstanden, hvor de begge arbejder, opløses, går hendes elskede tilbage til sin familie, og Saleema går i hundene.

En anden der slås for social optur er Zainab. Hun får husets herre, Jaglani, til at forelske sig. Han overtaler i kraft af sin position Zainabs mand til at opgive hende, og Zainab bliver Jaglanis anden kone. I første omgang i hemmelighed for Jaglanis første kone og deres fælles børn vil ikke se positivt på farens nye ægteskab. Zainab kan ikke få børn men det lykkes hende at overtale Jaglani til at give hende sit yngste barnebarn. Zainab er lykkelig i en periode, men så får Jaglani kræft, og dermed falder Zainabs nyetablerede position i husholdningen til jorden, og hun bliver af familien skubbet væk fra sygelejet og væk fra løfterne om arv.

Den tredje stræber er Husna i titelnovellen ’Andre steder, andre drømme’. Hun gør et så godt indtryk på den gamle godsejer Harouni, at hun bliver installeret i hovedbygningen. For at sikre sig samler hun på ting, som Harouni skænker hende, brødristere og silke. Men Harouni dør, hans tre døtre dukker op, og som Zainab skubbes Husna væk og bliver bedt om at rejse.

Selvom bogen er opdelt i mindre fortællinger, har de fælles persongalleri, men ikke fælles hovedpersoner, og samlet minder fortællestilen om Midaqgyden af nobelpristageren Naguib Mahfouz, og man får et broget billede af rigdom, fattigdom og hierarki i og omkring Harounis gods.

Daniyal Mueenuddin

Oversat af Allan Hilton Andersen

270 sider

Klim

Udgivet: 2013

Birte Strandby