Den svenske forfatter Jonas Hassen Khemiri opnåede i 2015 Sveriges store litteraturpris, Augustprisen, for bogen ”Alt det jeg ikke husker”. Bogen er samtidig blandt de 10 bedst solgte titler i Sverige i 2015.

Jonas Hassen Khemiris samtidsroman er et berigende bekendtskab. Igennem en lang række tilbageblik og samtaler med pårørende til den nyligt afdøde unge mand Samuel, søger en forfatter at samle trådene og afklare, hvorvidt Samuel tog sit eget liv i en trafikulykke eller blot var et tilfældigt offer.

Forfatteren dykker ned i den 26-årige Samuels liv via samtaler med moren, den demente mormor og særligt vennen Vandad og kæreste Laide. Der tegner sig snart et billede af en speciel ung mand, der tilsyneladende var desperat i sin higen efter lykke. Lag for lag dykker vi dybere ned i Samuels liv, hemmeligheder og relationer. I starten står de usammenhængende erindringer flagrende, men snart tegner der sig et mønster. De forskellige personer, der fortæller om Samuel, er samtidig med at præsentere et nuanceret og flerstemmigt billede af Sverige. Det står klart, at etnicitet spiller en større rolle end som så.

”Alt det jeg ikke husker” søger at rekonstruere Samuels liv og død. Men bogen bliver også en beretning om venskaber, kærlighed, det klassedelte Sverige og etnicitet. Eks-kæresten Laide er tolk, politisk aktiv og intellektuel. Hendes baggrund er ikke svensk. Samuel selv arbejder på Migrationsverket. Han har en svensk mor og en nordafrikansk far. Den første kæreste Panteren er flyttet til Berlin, og bogen har klart fokus på de strømninger og tendenser der pågår i tiden. Da Samuels demente mormor flytter på plejehjem, forvandler Samuel hendes hus til et opholdssted for indvandrere, der er i problemer. Tidens indvandrerpolitik bliver dermed tilstedeværende i bogen.

Jonas Hassen Khemiri afdækker lidt efter lidt, hvordan Samuels liv var. I takt med det, ser vi hvordan de forskellige karakterer tog ham til sig på forskellig vis, men også besad en jalousi eftersom de hver på deres måde ønskede at få hans udelte opmærksomhed. Efter Samuels død forsætter deres strid om, hvem der kendte ham bedst – og hvem der kendte sandheden om Samuel. Jonas Hassen Khemiri formår at stille nye spørgsmål hele tiden og åbne for nye refleksioner. Det gør bogen til et spændende bekendtskab! Læseren ser et uhyre spraglet billede af en usikker ung mand tegne sig. Men ér det mon korrekt?

Efter endt læsning må man indse, at der ikke findes én sandhed om hvert menneske. Det afhænger helt af øjnene der ser. Det er ikke nogen ny sandhed, men Jonas Hassen Khemiri formår at minde os om det på en medrivende og fascinerende måde, der skubber til vores sædvanlige tankemønster.

Jonas Hass
Oversættelse: Birgitte Steffen Nielsen
333 sider, paperback
Gyldendal
Udgivelsesdato: 07.04.2016

Anmeldt af Nønne Lønne Votborg