Fantasy-spændingsroman i arabisk kontekst

Romanen finder sted i et ikke-navngivet mellemøstligt land. Araberne er overklasse, og underklassen består af indere. I de gamle bydele går kvinderne med slør, men der er også en nyere bydel, hvor kvinder har adgang til universitetet, og hvor der bor udlændinge. Ellers er tilværelsen præget af meget religion og mange restriktioner.

Alif er hacker. Han laver desuden programmer, der forhindrer Staten i at opdage ham og andre hackere.

I romanens begyndelse har Alifs kæreste netop slået op med ham, fordi hendes forældre har lavet aftale om ægteskab med en anden mand. Alif er knust og laver et computerprogram, der kan afsløre mønstre hos brugere blandt andet med henblik på at kunne genkende ekskæresten på nettet. Overraskende viser programmet sig i stand til at fastslå, hvem en person er på baggrund af indtastning af en enkelt sætning. Samtidigt modtager Alif en gammel bog, Alf Yeom, der angiveligt er historier fortalt af jinner – ånder – og nedskrevet for 700 år siden. 

Bogen efterstræbes af andre, og Alifs tilværelse trues – først på nettet og derefter i en virkelighed, hvor individer kan være uden rettigheder.

Han kalder sin modstander for Hånden, men ved ikke om det drejer sig om staten, en robot eller en person. Hans pludselige behov for beskyttelse får ham til at opsøge en jinn, men hverken en jinn eller religionen kan beskytte ham mod den virkelige fare.

Der er humor, drama, tre måneder i en mørk celle, og så er der en kærlighedshistorie under opgøret med en uholdbar regeringsform og den voldsomme optakt til Det arabiske Forår.

Alif

G. Willow Wilson

Oversat af Nanna Gyldenkærne

451 sider

Høst & Søn

Udgivet: 2013

Fås også som e-bog

Målgruppe: +14

Birte Strandby