Forlaget Mindspace udgav i juni 2012 Karl Marx’ genfærd og fortsætter nu oversættelsen af serien på 15 bøger med en bog om Albert Einstein og en om Descartes. Serien hedder på fransk Les petits Platons og har et slogan: Med Les petits Platons forelsker børn sig i filosofien. Og det er let at forelske sig i de fantastiske illustrationer, der dels komplementerer historien fint, og dels er små kunstværker i sig selv.

Selve teksten bevæger sig på to niveauer: Der er en gennemgang af forskellige fysiske love, og der er en fortælling om Albert og hans søster Maja, der i 1896 har lovet at stå for lysshowet til oktoberfesten i München. Deres arbejdsgiver, Schottenhamel, der ejer en gigantisk ølstue – 300.000 kilometer lang – hidser sig op, fordi lyset angiveligt tændes et sekund for sent. Det forklarer den gode Albert med en udredning om lysets hastighed, men han opnår kun at få til opgave at sørge for, at lyset tændes på nøjagtigt samme tid i hele det store rum. For at hjælpe lyset på vej, vikler de lysguirlanderne om pariserhjulet men opnår kun, at Schottenhamel hidser sig op og jager dem med en muskedonner. Takket være en meget hurtig karruseltur – hvorunder vi møder en pixi-udgave af relativitetsteorien – lykkes det Maja og Albert at slippe væk til 1933, hvor Schottenhamel bliver udnævnt til rigskansler, og deres gode ven, dværgkasteren Niels Bohr, er begyndt at kaste fotoner.

Det er en original, lidt absurd historie, præget af fart og hurtige omskiftelser. Det kan nok åbne øjnene for nogle af fysikkens love, men om de samme love rent faktisk bliver lettere tilgængelige kan diskuteres, og det er sikkert fornuftigt, at forlaget Mindspace har ændret den oprindelige målgruppe der hed børn mellem ni og ti år – til i stedet at sigte på de ni til 99-årige.

Frédéric Morlot

Illustreret af Anne-Margot Ramsteins

Oversat af Tom Bøgeskov

64 sider

Forlaget Mindspace

Udgivet: November 2012

Findes også som e-bog

Birte Strandby