Abbotts hemmelighed er andet bind i serien med Ditlev Martins i hovedrollen som den brugte, desillusionerede opdager der danner en detektiv-trio med it-nørden Jon-Erik der kører en hjemmeside om konspirationsteorier og forskeren Dina der er ved at bestemme en hidtil overset mennesketype i evolutionen. Krimien kan udmærket læses uden kendskab til den foregående i serien, Det fjerde menneske.

Martins har en barsk fortid, han er begavet, god til at slås og god til at gennemskue skurkene og afsløre dem der skygger ham. Samtidigt røber han andre mindre imponerende karaktertræk, når han krysteragtigt flygter ud af soveværelsesvinduet, fordi hans svigermor sidder i køkkenet og forventer forplejning. Jon-Erik og Dina er lige så farverige og fejlbehæftede personligheder, og jagten på sandheden er i de allerbedste hænder.

Med kort mellemrum dør to tidligere medlemmer af Fremmedlegionen. Den ene sætter ild til sig selv, og den anden kaster sig ud fra attende etage. Årsagen er angiveligt, at de lider af Morgellons Disease, en ikke-medicinsk-anerkendt sygdom der giver voldsom kløe og mærkelige sår, indtil den bliver så ubærlig, at den ramte begår selvmord.

Martins er ikke meget for at blande sig og passer indledningsvist sit job som graver, mens hans to kolleger undersøger de jordiske rester af den ene selvmorder. De opdager, at der er flere mystiske omstændigheder ved dødsfaldene. De opdager også, at de bliver skygget, og yderligere et dødsfald og et attentat tvinger Martins til at blive en aktiv del af opklaringen.

Læseren følger dels Martins, dels Abbotts dagbog og sidst en person, ‘Vidnet’, der bestemt ikke har interesse i, at Martins slæng kommer længere med deres afdækning af selvmordene.

Plotmæssigt ligger denne thriller noget over det gennemsnitlige kriminiveau, og personopbygningen er rigtig god, men det afbryder og irriterer læsningen, når man møder fejlagtigt sprogbrug som ‘duften verfer op gennem’, ‘sat for en dommer’, ‘… i stand til at konsolidere deres tanker’ eller ‘Jeg kan ikke bero på’.

David Garmark

Abbotts hemmelighed

414 sider

Turbine

Udgivet: Juni 2017

Birte Strandby