Ungdomsroman filmatiseret med titlen Min bedste fjende. I lighed med filmen Zappa (efter roman af Bjarne Reuter) handler det om de mere uhyggelige og risikable følgevirkninger af seriøs mobning.

Et af den lette litteraturs hyppigste motiver er jagten på retfærdighed, og den kan man nyde her, samtidigt med at man dyrker flere veltilrettelagte angreb på skurkene, og glæder sig over, at hovedpersonen alligevel ikke hopper i den mere åbenlyse fælde med selv at blive som modstanderen. En overnaturlig halvsvensker er et absurd fænomen i en bog, der ellers virker realistisk, og de to hovedpersoners personligheder forvirrer med deres opstilling af barnlige klubregler og periodisk primitive sprog for eksempel brug af udtrykket ’gjort selvmord’ sammenholdt med deres meget gennemtænkte strategi for fodboldtræningen og den vældige viljestyrke.

Alf og Tykke er nederst i klassens fødekæde, dem der bliver gjort grin med, og dem der altid vælges sidst til holdene i gymnastik. Alf beslutter at holde lav profil for enhver pris, men på et tidspunkt får de to alligevel dannet en slags klub, der skal gøre op med mobning. De opstiller nogle regler, der ikke alle er lige demokratiinspirerede med tilsvarende forbilleder: Hitler, Stalin og Tarzan. Og så er det ellers øvelse forfra begynd – og skal man tro bogen, så kan mobbeofrene selv vende bøtten, og gøre klasselederen til mobbeoffer. Opskriften er enkel – gør som mobberen. Det har desværre andre sideeffekter, men med overnaturlig bistand i skikkelse af en halvsvensker fra 1700-tallet får Alf – der som en del af projektet nu hedder Ulf – reddet et andet offer og ser lyset som kærlig menneskekender.

Thorstein Thomsen
Nørdernes forvandling
240 sider
Høst & Søn
Udgivet: Juni 2010

Birte Strandby