Børnebog om mennesker, løver og fremtiden

Fortællerens far er mufti af Bobo, det vil sige overhoved for landsbyen. Han skal dels kunne helbrede sine medmennesker, og dels har han pligt til at klippe løver, fordi landsbyen bruger løveuld til bukser. Fortællerens storebror skal være mufti efter faren, men det er han ikke tryg ved. Måske fordi drengenes onkel Oggo har haft en dramatisk oplevelse i forbindelse med nedlæggelse af en antilope. Da han forsøgte at fragte den døde antilope hjem til landsbyen, blev han angrebet af to løver. De åd hele antilopen, og onklen var lige ved at miste forstanden, men blev helbredt af sin bror, muftien.

For at undgå sin skæbne løber storebroren ud i junglen og gemmer sig i et træ, men bliver hurtigt fundet og falder ned af forskrækkelse, da en løve brøler. Faren beroliger ham med, at han skal bygge hytter og snitte masker, hvorpå alle bliver glade – også løven – og så går faren og børnene syngende tilbage til landsbyen.

Kirsten Gjerdings farverige helsides illustrationer springer ud mod læseren og angriber mere overraskende end nogen løve. Og skulle man mangle billeder til væggen, så er der et par stykker i bogen, der vil gøre sig godt på de fleste vægge.

Sprogbrugen er semipoetisk:

Vores far er en barsk starut … Vores mor er en dame af høj statut

Med en jeg-fortæller skabes der undervejs kontakt til læseren, og både ligheder og forskelle mellem drengens verden og vores understreges: Det er ligesom brandmanden hjemme i din by…

Gode muligheder for at tale om ansvar og kultur.

Janus Kodal

Muftien af Bobo

Illustreret af Kirsten Gjerding

36 sider

Turbine

Udgivet: 02.11.2011

Birte Strandby