Hanna er australsk bogkonservator og får som en særlig opgave ansvaret for konserveringen af den genfundne Sarajevo Haggada (= hebraisk bog med udsøgte malerier og påskerelaterede tekster og sange). Det bliver en opgave ud over det sædvanlige. Dels er det et statusprojekt, understreget af Hannas militæreskorte fra lufthavnen til museet, og dels er bogens fortid enestående. For Hanna kommer arbejdet også til at omfatte en kærlighedshistorie og en oplevelse af svindel og svigt af en sådan kaliber, at hun de næste år siger nej tak til alle prestigeopgaver og i stedet kaster sig over aboriginernes klippekunst (som ikke har høj status i hendes verden).

Hannas liv danner ramme om bogens rejse. Hun går fanatisk op i sit arbejde, men imponerer ikke sin mor, der er en dygtig kirurg og altid klar med en kritik af Hanna og arbejdet med ’melklister og gammelt papir’.

Med udgangspunkt i Hannas gennemgang af haggadaen og afsløringen af vinpletter, en insektvinge og saltkrystaller i bogen vender vi for hvert fund tilbage til bogens historie, som den forløber under frembringelsen i 1400-tallet, i Wien i slutningen af 1800-tallet og under 2. verdenskrig. Undervejs belyses de forfølgelser og fornedrelser, jøderne har været udsat for i løbet af de sidste 500 års europæisk historie. Personerne er blandt andre Lola der er med i en modstandsgruppe i Jugoslavien, Aryeh der spiller haggadaen væk under inkvisitionen og de muslimer, der redder bogen.

Det skaber spændende beretninger, men det er svært at forholde sig til springene fra bogens dramatiske historie til Hannas omsorgsfulde men ikke nødvendigvis inspirerende udførelse af sit arbejde.
Geraldine Brooks

Oversat af Mette Curdt
412 sider
Kastaniehøj Forlag
Udgivet: April 2011

Birte Strandby