Odense er igen verdens navle og centrum for nogle grumme mord.

H. C. Andersen er i vælten mere end 200 år efter sin fødsel. På H. C. Andersen-institutter bliver lektor Kaufmann kontaktet og introduceret til nogle manuskripter af H. C. Andersen blandt andet det hidtil ukendte: Vandmoellen.

Kaufmann er den energiske forsker med H. C. Andersen-ekspertisen, men konkurrenten professor Karlshøj er ham der tager æren, og ham med medietække.

Kaufmann begejstres over fundet af manuskripterne, men der er en risiko for, at Karlshøj der også er orienteret sælger til højestbydende. Og det er ikke kun ansatte på instituttet der er interesserede.

En kinesisk rigmand har kastet sig over eventyrdigteren og er klar til at skyde mange penge i et prestigeprojekt, der virkeligt vil lande Odense i internationale medier.

Borgmester og byrådets pressemedarbejdere er helt vilde. Der er kun lige et par hager ved det. Kineseren forventer, at man omdøber Odense til Hans Christian Andersen City, og OB til FC Andersen.

Det betyder en rød situation på rådhuset der nok kender værdien af god medieomtale. Men inden man kommer rigtigt i gang med det kinesiske projekt bliver professor Karlshøj fundet dræbt på universitetet. Det næste lig finder man i Odense Å – ikke langt fra hvor H. C. Andersens mor vaskede tøj.

Kaufmann har motiver og er under stærk mistanke, men så sker der endnu et mord. Politiet kæmper hårdt med opklaringen og bliver punket af politimester og borgmester.

Det er jo svært at finde mandskab til at opklare forbrydelser, når halvdelen af politistyrken er rejst til hovedstaden for skræmme usynlige, ikke eksisterende ISIS-terrorister væk, og den anden halvdel er rejst til Sønderjylland for at jage flygtninge tilbage over grænsen.

Det er en rigtig hyggekrimi, og trods mord og trusler om legemesbeskadigelse bliver det aldrig rigtigt uhyggeligt, måske fordi der til stadighed er en ironisk distance og nogle slemme karikaturer af vores hovedpersoner, såsom politimanden Lundgaard der oprindeligt er københavner men har vænnet sig til høflig fynsk omgangstone i butikker og institutioner såvel som til at sige ma’ og ba’ i stedet for mad og bad.

Udover humor og samfundskritik, er der klager over Odenses byggerod og de knappe ressourcer der tildeles politiet, hvor kriminalbetjente sendes ud for at udskrive bøder til cyklister for at få hevet måltallene hjem inden nytår.

Finn Wiedemann

H.C. Andersen mordene

252 sider

Historia

Udgivet: 02.04.2017

Birte Strandby