Fransk kærlighedsdramakomedie. Nathalies mand bliver dræbt i en bilulykke. Hun er ikke sikker på, at hun vil leve videre, men bliver halet tilbage til livet af sin chef, Charles, der er dybt forelsket i hende. Nathalie er ikke forelsket, men en dag kysser hun uopfordret og umotiveret en svensk kollega, Markus. Det forvirrer både hende og Markus, men de begynder så småt at ses – tæt overvåget af Charles og kollegerne på arbejdspladsen. Charles tilbyder Markus en god stilling i Stockholm i håbet om at slippe for konkurrencen, og et veritabelt, lidt kompliceret og meget fransk trekantsdrama udvikler sig for at ende nogenlunde forudsigeligt.

Der er 117 små kapitler i bogen afbrudt af mere eller mindre relevante faktaoplysninger – for eksempel opskrift på den middag, Nathalie og Markus nyder og stjernetegnene på medarbejderne i Nathalies arbejdsgruppe, og der er en del noter af samme variable relevans:

Man kan måske godt komme fra Uppsala og blive til Ingmar Bergman. Men når det er sagt, siger stemningen i hans film måske også noget om byen.

Handlingen er pikant og banal, og fortællingen raffineret og barok:

Der var ligesom noget belgisk surrealisme over deres holdning, og det er naturligvis ikke rasende betryggende.

men selv midt i disse globaliseringstider er fransk og dansk humor to forskellige begreber, og brugen af referencer tager selvsagt et fransk afsæt med indslag om Camus, Sartre og Beckett:

Så forvirret som den aprildag i 1992, hvor han havde set et stykke af Samuel Beckett…

Referencen ’Skyg den høje lyse med den sorte sko’ er fejlagtigt blevet til: Den lange lyshårede …

David Foenkinos
Oversat af Agnete Stjernfelt
336 sider
Udgivet: 12.09.2012

Birte Strandby