”Løgnens hus” er andet bind i den ny krimiserie af Elly Griffiths. I serien følger vi arkæologen Ruth Galloway. Ruth er lige omkring de 40 år, single, fagnørd, enspænder og lettere overvægtig. Hun er let at holde af med sine genkendelige ”fejl og mangler”. Handlingen udspiller sig i Norfolk, der ligger i Østengland. Hver bog indeholder en selvstændig, afsluttet historie.

Under nedrivningen af en stor gammel ejendom i hjertet af Norwich finder Ruths kollega Doktor Max Grey nogle knogler og tilkalder Ruth. Hun er ekspert i biologisk antropologi. Knoglerne er fra et barn, men kraniet mangler. Ruth har på fornemmelsen, at der måske er noget galt. Hendes gode bekendte vicekriminalinspektør Harry Nelson inddrages sammen med sit team.

Spørgsmålet er, hvorvidt der er sket en rituel ofring eller om barnet er blevet myrdet? Ruth må samarbejde med politiet i jagten på sandheden. Snart skal det dog vise sig, at der er nogen, der ikke ønsker at sandheden kommer for en dag.

Elly Griffiths fortælling om Ruth har taget en uventet drejning siden bind et. Ruth venter sig og men er i tvivl om, hvordan hun skal tackle det i forhold til barnets far. Hendes stærkt troende forældre møder hende med foragt pga. graviditeten. Tro, overtro, ritualer og mysticisme spiller en vigtig rolle i fortællingen. Grunden, hvor barneskellettet findes, har tidligere huset den velhavende familie Spens, men der har også ligget et børnehjem. Lederen af børnehjemmet er den katolske præst Fader Hennessey. Han kan berette om, at der for 40 år siden forsvandt to børn fra børnehjemmet. Er det mon et af disse børn, der er ligger begravet – og hvor er det andet barn i så fald?!

Efterforskningen skal vise sig at trække mange tråde tilbage i tiden og blive alt andet end ukompliceret og ufarlig for Ruth. ”Løgnens hus” byder på et godt miks af mysterium, arkæologi, fortidens hemmeligheder, Ruths privatliv og samspil med Harry Nelson.

Elly Griffiths nye fortælling fungerer især godt qua de fine personkarakteristikker og dialoger med ægthed, varme og bid. Hun formår at tegne et nuanceret portræt af en enlig akademisk kvinde med kant. Ruth går lige i hjertet på læseren. Bipersonerne er et farverigt miks af personer, der matcher Ruths naturlighed. Selve plottet er måske knap så stærkt som i ”Pigen under jorden”, men på ingen måde forudsigeligt. Elly Griffiths har skrevet en solid, underholdende og charmerende krimi.

Løgnens hus

Forfatter: Elly Griffiths

Oversættelse: Lærke Pade

Forlag: Gads forlag

338 sider, softcover m. klapper

Udgivelsesdato: 29. 5. 2018

Anmelder: Nønne Lønne Votborg