Nogle af seværdighederne ved Roskilde Fjord er velkendte for eksempel Sagnlandet Lejre, hvor man kan møde både stenalder, jernalder og vikingetid, der er præsenteret med levende mennesker og arbejdende værksteder. Andre af de foreslåede steder er knap så kendte såsom Kong Helges Stenrev og Kreativt hus for børn. Kong Helges Stenrev er et nyetableret formidlingsrev på lavt vand, hvor man kan dykke ned og se, hvordan livet i fjorden udvikler sig. Kreativt hus for børn er indrettet i den gamle klosterforvalterbolig i gågaden i Roskilde. Huset henvender sig især til børn på 4 – 10 år. Der er mulighed for kreative aktiviteter, og man kan gå på interaktiv opdagelse i husets historie.

Er man til fysiske aktiviteter, er der kajakroning, dykning, ridning, Tarzan-skrænten i Jægerspris og en forhindringsbane i Stenløse. 500 meter med kravle-, klatre- og balanceøvelser.

Hvis det er hjernevindingerne der skal motioneres, kan man besøge Escape Room Roskilde, hvor man kan vælge Alcatraz 2.0, Den stjålne Mona Lisa eller andre opgaver, der alle begynder i to fængselsceller. 

Herudover er der mange historiske seværdigheder, Grevinde Danners gravsted, Selsø Slot, rytterstatuen af Margrete I og en enkelt runesten. Desuden er der forslag til kulinariske oplevelser, vandringer og en lang række andre steder, som man føler en voldsom trang til at opleve efter at have set de indbydende billeder og læst teksten. 

Det er en fin guide med forbløffende mange tilbud forbundet med den kun 99 kilometer lange fjord. Der er muligheder for alle, både for familier med børn og for andre der gerne vil have en indholdsrig ferie.

111 steder ved Roskilde Fjord som du skal se

Heidi Fjelstrup

Foto: Kenn Thomsen

240 sider

Fyrdenlund

Udgivet: Maj 2024

Birte Strandby