Forlaget Straarup & Co. fortsætter udgivelsen af informative bøger til børn, og i overensstemmelse med tidsånden – og coronasmitten – er der her en bog om virus og bakterier.

Det begynder på et plan, vi kender: vi bliver syge, varme, og med ondt i halsen. Dernæst går vi over til oprindelsen af sygdommen og det lidt mere abstrakte, nemlig størrelsen på virus og bakterier: Der kan leve 50.000 bakterier på et sandkorn. Hver bakterie består af en enkelt celle, og mennesket – det voksne – har ca. 35 billioner celler. Bakterier lever dels på huden og afværger angreb, og andre bakterier lever i maven, hvor de nedbryder den del af maden, man ikke selv kan udnytte. Med det stigende kendskab til bakterier er det blevet muligt at imødegå mange sygdomme, som for eksempel kolera.

Virus bliver også gennemgået på en overskuelig måde. Hvordan smitter de, hvad kan man gøre for at undgå smitte og for at blive rask igen? Her følger en interessant udlægning af, hvordan kroppen reagerer, når den skal forsvare sig mod smitte. De hvide blodlegemer stiller op som en bedre hær med egne strategier, og man må jo nok indrømme, at det er et af naturens mere geniale påfund.

Bogen leverer lidt historie om baktologi, og der er noget om antibiotika, vacciner – og uundgåeligt – corona. Der er mange små illustrationer, nogle af dem ret sjove, eksempelvis dem der præsenterer immunforsvaret som en hær, og det er spørgsmålet, om man kunne have beskrevet virus og bakterier på en meget mere tilgængelig og underholdende måde uden at være gået på kompromis med fagligheden.

Virus og bakterier

på opdagelse i en mikroverden

Susan Schädlich

Illustreret af Katharina J. Haines

Oversat af Per Straarup Søndergaard

50 sider

Straarup & Co.

Udgivet: 05.10.2020

Birte Strandby