Madblogger Camilla Skov kendes fra den vegetarisk blog og instagramprofil ”Vegetarisk Hverdag”. Nu har Camilla Skov forfattet en dejlig vegetarisk kogebog med titlen ”Vegetarisk i aften?” og undertitlen ”Grøn comfort food til hverdag og fest”.

Forfatteren er ikke selv vegetar. Ikke desto mindre har hun en stor forkærlighed for det grønne køkken. Hendes ønske er at inspirere flere til at spise mere vegetarisk mad. Det skal ske uden løftet pegefinger og med fokus på naturlig og velsmagende mad med masser af smag.

Her er ingen dogmer om at undgå gluten, sukker eller kulhydrater. Alt er tilladt i Camilla Skovs grønne køkken, og hun kalder sig selv som en stor fortaler for comfort food. Hvad der derimod ikke er i kogebogen, er køderstatninger og opskrifter på kødløse retter, der skal efterligne kødretter.

”Vegetarisk i aften?” er en hel igennem velbearbejdet og velformidlet vegetarisk kogebog, der emmer af grøn madglæde. Den er let at gå til for både novicer og erfarne vegetarer. Opskrifterne omfatter også en del veganske opskrifter. De kunne med fordel være tydeligt markeret mhp. at de hurtigt kan udpeges.

Camilla Skov deler ud af gode tips og erfaringer til at lave lækker grøn mad i de indledende afsnit, hvor hun præsenterer det vegetariske køkken. Hun fortæller b.la. om at finde velsmagen frem med de fem grundsmage og ved fx at være opmærksom på farver og tekstur. Forfatteren sætter ord på, hvordan man kan få mere grøn madglæde. Der gives også en guide til tilberedning af de uundværlige bælgfrugter. Der er mange nyttige guldkorn gemt i bogens indledning, som klart er værd at nærlæse.

I opskriftdelen henter forfatteren inspiration fra alle verdenshjørner. Det giver god mening ud fra hendes madfilosofi om at byde på opskrifter, hvor maden i sin naturlige form er kødfri. Bogen byder således på pastaafsnit, et afsnit med krydrede gryderetter, comfort food, salater uden salat og gode ting i brød m.fl. I de retter, hvor der typisk ville være anvendt kød, bytter Camilla Skov det ud med en naturlig ingrediens som fx stegte svampe, tofu, halloumi, dybstegt blomkål og ellers er det bælgfrugter, der er i højsæde.

Opskrifterne er relativt enkle at gå til. Man skal have et rimelig velassorteret køkken uden at det på nogen måde er besværligt at lave mad efter bogen. Alle opskrifter er præsenteret af en indledende lille tekst, der fortæller om retten, så man får en ide om hvad man har i vente. Der gives gode tips til den enkelte opskrift. Opskriftsanvisningen er formidlet punktvis, så madlavningen er let og ligetil at gå til. Som en fin bonus er der ydermere angivet forslag til ingredienser, man kan bytte ud. Dét er en fortrinlig idé, der øger bogens anvendelsesmulighed.

Camilla Skov gør brug af enkelte smagsforstærkere der indeholder animalier, men hun skal have ros for at være opmærksom på det. Dermed kan personer, der har valgt at leve vegetarisk eller vegansk af etiske årsager fravælge de pågældende ingredienser.

”Vegetarisk i aften?” er en super flot og indbydende vegetarisk kogebog, der er spækket med lækker og varieret grøn mad. Man mærker forfatterens vegetariske vellyst fra første til sidste side! Det er forfriskende og befriende, at vi her får en grøn kogebog der er dus med både gluten, sukker, fedtstoffer og ost mm. Camilla Skov er på ingen måde fanatisk men ej heller usund. Dermed evner hun at binde bro mellem mange, der har det svært med det enten-eller, der tit hersker, når talen falder på madpræferencer.

Der er al mulig god grund til at byde på ”Vegetarisk i aften?” helt bogstaveligt, da det er en hel igennem smagfuld oplevelse du her har i vente!

Vegetarisk i aften?

Grøn comfort food til hverdag og fest

Forfatter: Camilla Skov

Forlag: Grønningen 1

192 sider. Hardback

Udgivelsesdato: 21. 4. 2020

Anmelder: Nønne Lønne Votborg