Den unge veganske Youtube-stjernekok Avant-Garde Vegan er nu aktuel på dansk med den grønne kogebog ”Vegansk mad”. Bag kunstnernavnet Avant-Garde Vegan finder du den 26-årige kok Gaz Oakley. Bogen her er hans første, men i hjemlandet England er han allerede ude med en vegansk julekogebog.

Lad det være sagt med det samme: Jeg er kæmpe fan af den innovative Gaz Oakley og følger ham på Youtube. Derfor havde jeg da også tidligere lånt bogen her på engelsk via folkebiblioteket. Det er jo mageløst, hvad det danske biblioteksvæsen yder af services!

Stor var min glæde da jeg så, at forlaget TURBINE nu ville udgive Gaz Oakley på dansk. Hans grønne madlavning er nemlig nytænkende, gennemført og smagfuld. Den er rig på smagskomponenter og vidner om en dyb forståelse for smage og konsistenser. Han er i modsætning til mange andre kogebogsforfattere faktisk kok og dét kan virkelig ses og smages!

I ”Vegansk mad” får læseren mere end 100 kreative og velkomponerede opskrifter. Her er alt fra basisopskrifter på æggeerstatning, plantemælk, planteost over mættende og festlige hovedretter til smukke desserter. Hjemmelavet seitan – hvedekød – er en af Gaz Oakleys signaturretter. Vær opmærksom på, at ikke alle opskrifter er afbilledet. Derfor er det til tider svært at vurdere, hvordan man griber arbejdsprocessen an og gætte hvad slutresultatet skal blive til.

Bogens akilleshæl er den manglende bearbejdning til danske forhold. Her har forlaget TURBINE i min optik gjort en graverende fejl ved ikke at sætte en faglig konsulent på, der kunne notere små tips til de mange opskrifter der er så udprægede engelske, at det spænder ben. Det drejer sig fx om den lækre nøddesteg der indeholder kastanjer (typisk engelsk ingrediens – men svært at finde udenfor de danske storbyer), om bagning med selvhævende mel og med tørgær, om brug af Marmite og lign. Eller hvad med Lotus Biscoff biscuits?! Her står ganske vist at man kan bruge andre karamelagtige kiks (men udelukkende fordi det er forfatterens egne ord). Ville det ikke være meget mere ideelt at en konsulent noterede, at man kan benytte Bastogne kiks eller tilsvarende?! Så ved de fleste straks hvad, det drejer sig om.

Det er synd og ærgerligt at den ellers så inspirerende kogebog ikke bliver fulgt helt til dørs. Men det er risikoen i en tid, hvor vegansk er det store buzzword, og hvor forlagene står i kø for at tilfredsstille appetitten på grøn madlavning. Jeg vil foreslå, at du starter med at besøge Avant-Garde Vegan på de sociale medier. Men bogen vil også glæde mange hardcore veganere.

Vegansk mad

Forfatter: Gaz Oakley

Oversættelse: Gitte Sloth Poulsen

Forlag: TURBINE

223 sider. Hardback  

Udgivelsesdato: 16. 10. 2019

Anmelder: Nønne Lønne Votborg