Valérie Perrin er et nyt fransk forfatternavn, der har taget hjemlandet med storm. “Vand til blomster” er en flot fortælling om kærlighed, smerte og sorg. Den udkom i Frankrig for tre år siden og er siden udgivet i 31 lande. 

Romanen følger den stilfærdige Violette Toussaint, der har nået et sted midt i livet. Hun bor og arbejder på en 300 år gammel kirkegård et sted i Bourgogne. Den pligtopfyldende og kønne Violette ser tilbage på sin tilværelse. Hun har mistet sin syvårige datter, Léonine, i en brandulykke, der opstod på en feriekoloni. Det viser sig, at Violettes mand Phillipe efterfølgende også er forsvundet ud af hendes liv. Men hvordan?

Nu ser Violette tilbage på sit liv. Hun beretter i to spor om mandens forsvinden og om datterens død. 

“Vand til blomster” er et kalejdoskopisk tilbageblik, hvori Violette Toussaint giver læseren indblik i sin forhistorie. Vi hører om hendes livs kærlighed, sorg, smerte, svigt og skuffelser. Det hele berettes i en labyrintisk og langsomt tilbageskuende historie med mange detaljer og overraskelser. 

Violette lever i dag et roligt og nøjsomt liv som kirkegårdspasser. Her har hun fået et nært forhold til præsten, kirkegårdsgraverne og bedemændene. Hun har b.la. lært mangt og meget om døden af sine kolleger. Derfor står hendes dør da også altid åben for de sørgende. Men ellers er Violette selv en lukket person, der kun åbner sig for fader Cedric. Når hun ikke passer kirkegården, dyrker hun flittigt sin have. 

Engang levede Violette sammen med Philippe Toussaint i et kompliceret og kærlighedsløst forhold. De to mødtes som unge, men den rige svigerfamilie kom aldrig til at holde af hende. Da Violette og Philippe mister deres datter i en ulykke, visner parrets spinkle lykke. Snart har Violette kun sine få sande venner at støtte sig op ad. Nu må hun fokusere på sit job, haveglæden og dyr. 

”Vand til blomster” er en gribende kærlighedsroman om moderkærlighed, ægteskab og tab, men også om venskab og styrke i livets svære stunder.  Læseren kan se frem til en bevægende fortælling med adskillige overraskende elementer. Violette er en kærlig kvinde, der på stilfærdig og beundringsværdig måde kæmper videre, trods de ulykkelige begivenheder livet udsætter hende for. Hendes smertefulde skæbne griber læseren om hjertet. 

Valérie Perrin har skrevet en lang og malerisk roman, der både kan opleves fragmentarisk og helstøbt på en og samme tid. Historien springer i tid og sted samt fra person til person, så der er nok at holde styr på! De små korte kapitler gør det lidt lettere at overskue. Sproget er til gengæld flydende og poetisk. 

Fortællingen gør indtryk med sin sanselighed og indlevelse i menneskelivets største glæder og sorger. Men den murstenstykke bog er også en kende klichéagtig, hvilket dens danske titel vel ret beset er et glimrende bevis på. Når det er sagt, så er det en feel good roman af den allerbedste slags. 

”Vand til blomster” er et tankevækkende indblik i den menneskelige psykologi. Bogen formår at inspirere sin læser til at tænke over meningen med tilværelsen. Takket være det maleriske sprog er det en skøn læseoplevelse om at finde håb og mening. 

Vand til blomster

Forfatter: Valérie Perrin

Oversætter: Helena Brenum

Forlag: alpha Forlag

525 sider. Hardback

Udgivelsesdato: D. 14. 10. 2021.

Anmelder: Nønne Lønne Votborg