En række fortællinger om somaliske skæbner og om kriser og kulturkampe.

Jareey arbejder i kulturministeriet i Mogadishu. Hun har en kæreste. Han er ganske vist gift, men bliver skilt, og han er indforstået med at flytte sammen med Jareey, da hun bliver gravid. Dog vil han gerne på forhånd vide, om hun venter en dreng eller en pige. Da han efter fødslen erfarer, at barnet er en pige, forsvinder han ud af Jareeys liv.

Så er der den tragiske historie om Sara der sammen med sine fem børn flygter fra borgerkrigen i Somalia. Familien får plads på en gammel båd, der ikke er i ordentlig stand og som synker, før den når frem med sine 500 passagerer. Alle fem børn drukner. Familien kommer senere til USA og får tvillinger i en høj alder, men for faren udvikler tabet af de fem børn sig til en psykisk lidelse, der forfølger ham resten af livet.

Madina har en anden skæbne. Hun bor på Amager og er gift med Malik. De har tre børn. Og det viser sig også, at Malik har tre koner, der alle arbejder og bidrager til hans forsørgelse. Under en pilgrimsfærd til Mekka møder Malik nok en kvinde, som han gerne vil gifte sig med. Det får Madina til at lade sig skille, men som vesterlænding undrer man sig over, at Maliks ægteskaber ikke skaber mere furore, end de gør.

Bogens særlige udfordring består dels i at forstå personernes grundlæggende anderledes levevilkår og dels i at forstå den accepterende – fatalistiske – tilgang som personerne har til deres liv og vilkår.

Qaali Ibrahim Schmidt Sørensen

128 sider

CDR Forlag

Udgivet: September 2012

Birte Strandby