Ved første øjekast virker ”Tre kvinder” til at være en roman, men bogen indledes med et forord hvori forfatteren Lisa Taddeo beskriver, at denne bog ikke er fiktion. Bogen bygger på virkelige hændelser. Lisa Taddeo er journalist, og har hun har gennem otte år fulgt tre kvinder mhp. at fortælle om kvindeligt begær. Bogens tre hovedpersoner – Maggie, Lina og Sloane – er udvalgt fordi deres historier er ”intense og lette at leve sig ind i”. Lisa Taddeo har interviewet de tre kvinder og deres nærmeste, men derudover har hun også læst deres dagbøger, SMS´er og mails – og på alle mulige andre måder tilegnet sig viden om dem.

Emnet kvindeligt begær viser sig snart at dække over en stærk følelse, der kan tage sig meget forskelligt ud. Det eksemplificeres i de tre historier, som bogen rummer. Vi hører på skift om Maggie, Lina og Sloane.

Maggie er en tidligere highschoolelev, der har haft et forhold til sin lærer, Aaron Knodel. Hun er 23 år, da vi først møder hende. Seks år tidligere blev hun forelsket i sin lærer og de indledte et kompliceret forhold. Aaron er gift og relationen til Maggie bliver på hans præmisser. Det er tydeligt, at er en usund magtbalance. Han er den voksne lærer og hun er den mindreårige elev, der ser meget op til ham og derfor er villig til at gøre alt hvad, han siger. Maggie lader sig kue i lang tid, men ender med at trække ham i retten. Desværre bliver det en smertefuld oplevelse, da Aaron Knodel er indbegrebet af den ideelle mand: Han er populær på skolen, vellidt i kirken og netop udnævnt til årets lærer. Hun er derimod datter af sociale tabere.

Da Lina er 15 år, er hun kæreste med den populære Aidan Hart. Hun ser op til ham, trods det at han ikke behandler hende pænt. Aidan tager hende med til en ”fest”, hvor der kun er Lina og fire fyre. De giver hende en drink, der slår hende ud. Før hun har set sig om er hun gruppevoldtaget. Dagen derpå har hun prædikatet som billig og simpel. Alt hvad hun higer efter er opmærksomhed og anerkendelse. Snart ender hun op i et trist ægteskab med en mand, Ed, der nægter at røre og kysse hende. Lina savner kys, berøring og sex. Hun har heller ikke sine egne penge. Vi møder hende, da hun går i en selvhjælpsgruppe for kvinder. Hun betror dem, at hun har en affære med Aidan, der også er blevet gift. De to indleder et forhold, men det skal vise sig at det heller ikke er godt for Lina, eftersom det altid er på hans præmisser. Lina længes imidlertid så meget efter opmærksomhed, at hun vil gøre hvad som helst for en kort stund med Aidan.

Sloane er den sidste af de tre kvinder. Hun er gift med kokken Richard og sammen driver de en restaurant. Hendes sexliv har altid været ret farverigt og eksperimenterende. Richard tænder på, at Sloane har sex med andre mænd, mens han kigger. Men det er blevet svært for hende at mærke sig selv og udtrykke hvad hun  har lyst til. Sloane kæmper b.la. med spiseproblemer. Hun tvivler ikke på sin mands kærlighed og begær, så derfor vil hun strække sig langt for at tilfredsstille ham. Sagen er bare den, at hun altid har søgt at tilfredsstille andre. Som ung forårsagede hun at hendes brors bil blev ødelagt i en ulykke. Efter ulykken oplevede hun at både forældrene og broren ikke udtrykte glæde over at hun overlevede ulykken. Dét har mærket hende.

Bogen er en rå og tankevækkende beretning om kvinders seksualitet og begær. ”Tre kvinder” følger tre kvinder på skift og afdækker, hvordan begæret og savnet af ægte kærlighed påvirker deres liv. De tre kvinder er meget forskellige i deres måde at elske og begære på. Det er bogens styrke, at den formår at vise den store bredde i vores tilgang til seksualitet og intimitet. Det er både smerteligt og meget tankevækkende at få indblik i kvindernes liv og deres store drømme. Beretningerne viser, hvor stor en kraft begæret, drømmene og kærligheden ofte er. Ordet kærestesorg får fornyet mening efter endt læsning. Samtidig afdækker bogen også nogle forskelle mellem de to køn, som er vigtige at få med i debatten.

Skrivestilen er let og ubesværet. Lisa Tadeeo vælger at formidle historierne i en skønlitterærlignende form og opbygning, narrativ non-fiktion, og man kan måske diskutere hvorvidt det reelt er hensigtsmæssigt. ”Tre kvinder” er en rammende og rørende fortælling om kvindeliv, længsler og drømme. Det er ærligt og autentisk fortalt. Og som i alle virkelige fortællinger er der ej heller garanti for happy endings. Desværre.

Tre kvinder

Forfatter: Lisa Taddeo

Oversættelse: Ninna Brenøe

Forlag: People´s Press

372 sider. Indbundet

Udgivelsesdato: 20. 8. 2020

Anmelder: Nønne Lønne Votborg