Tokolosh er hæsblæsende magisk realisme fra det sydlige Afrika. Den 12-årige Sofie rejser med sin far til Afrika, for at mindes Sofies mor. Moren arbejdede som dyrlæge i en nationalpark, da Sofie var helt lille. Hun forsvandt under mystiske omstændigheder, sammen med fire andre medarbejdere. Ligene af de fire andre blev fundet senere, men der er aldrig dukket spor op efter Sofies mor.

Straks efter ankomsten til i første omgang Tanzania, begynder der at ske mærkelige ting for Sofie. Hun tager med sin far og den lokale guide Rimson på safariture i nationalparkerne. På en af de ture møder Sofie en leopard, som hun opdager at hun kan kommunikere med. Leoparden giver Sofie en gave som ikke skal røbes her, og efter et par dage oplever Sofie første gang, at hun kan forvandle sig til forskellige dyr, og forstå, hvad dyrene siger til hende.

Rejsen fører de tre videre til bl.a. Malawi, Zambia og Sydafrika, og Sofie vikles ind i en hæsblæsende jagt på den farlige Tokolosh, som vil hende til livs, og som måske er nøglen til gåden om hendes mors forsvinden.

Lise Bidstrup skriver på sin hjemmeside, at hun rejser meget for at få inspiration til sine bøger, og det er tydeligt, at hun har en del viden om de lande i Afrika, bogen udspiller sig i. Også Tokolosh -figuren er hentet fra virkeligheden, og er en skræmmende dæmon i den sydafrikanske folketro, som kun børn kan se. Romanen fokuserer dog mest på Sofies udfordringer, og man hører ikke ret meget om de lande familien rejser igennem.

Birde Poulsen har illustreret bogen med fine blyantstegninger, og illustrationerne er med til at balancere historien, og gøre den mindre uhyggelig, så den kan læses af børn fra 8 år, uden at give dem søvnløse nætter. Tokolosh minder på billederne lidt om en vildfaren bjergtrold, på trods af sin voldsomme natur.

Forlaget anbefaler at bogen bruges til højtlæsning fra 6 år og selvlæsning fra 8 år. Jeg kan være lidt bekymret for, om børn der får denne bog læst højt i en alder af 6 år, mon nogensinde vil ønske sig at sætte deres ben i Afrika. Efter denne anmelders mening kan man godt vente et par år mere før man læser denne, til tider ret uhyggelige historie højt.

Tokolosh: Lise Bidstrup

231 sider

Høst og Søn, udkommet 31/8 2016

Maibritt Lindblad