Han Han er rallykører, sanger, forfatter og angiveligt Kinas og måske verdens mest populære blogger.

I knap 60 små blogindlæg præsenteres Han Hans billede af et Kina under stærk forandring. Han Han favner bredt og diskuterer stort og småt fra medierne, sex, politik, Kinas fremtid, regeringen og ikke mindst den kinesiske folkekarakter, som han mener er alt for sårbar overfor kritik udefra:

As our country gets stronger and continues to open up, we are bound to be exposed…

I et indlæg tager Han Han fat i amerikanske film og deres billeder af Kina. I Mission Impossible er et klip med vasketøj der hænger til tørre på en altan (i Kina) nok til at trigge den kinesiske selvfølelse, og i et andet tilfælde opfattes en tekst på en t-shirt som en fornærmelse. Han Han skriver, at hvis han selv gik med en t-shirt, der fornærmede USA eller Rusland, så ville han formodentligt hverken blive udsat for repressalier fra Det hvide Hus eller Kreml. I danske ører er det bemærkelsesværdigt, at han refererer både til USA og Rusland som overbærende overfor kritik, hvor vi jo jævnligt i Danmark bombarderes med mediers udlægning af russisk ufrihed.

Ifølge Han Han ville kineserne blive fornærmede, hvis marsmænd kaldte jordboerne for fjolser, og hans forklaring er, at kineserne har for lidt selvrespekt, hvorfor de i stedet bliver selvhøjtidelige.

What we cant do is keep appealing for a more pluralistic society here in China, but then, as soon as we hear something hurtful and negative to our self-image, suddenly jump backward several decades.

I et senere indlæg kaldet Expressions of personal taste strictly prohibited, kritiseres Han Han for at have kritiseret hjemlige forfattere, og det udløser en række kommentarer fra andre bloggere, hvoraf en er, at Han Hans kritik af kinesiske forfattere er ’An insult to the nation’s literal dignity’. Hvilket vel bekræfter teorien om en grundlæggende kollektiv sårbarhed?

Han Hans tekster røber humor og skarpe vinkler, det er hans holdning, at demokratiet kommer snigende i en eller anden form, og netop hans blogindlæg er vidnesbyrd om kommende åbenhed og afslutningen på den gamle totalitære styreform.

Han Han

Edited and translated by Allan H. Barr

265 sider

Simon & Schuster

Udgivet: 2012