… our era seems entirely dedicated to the triumph of stupidity.

The Psychology of Stupidity er ikke en bog man anbefaler sine nære. De kunne jo føle sig truffet, som man selv gør det, når man åbner bogen. Handler den om en selv, og skal man nu trækkes med prætentiøst indhold og arrogante forfattere?

Heldigvis er bogen bedre end sin intimiderende titel. Dumhed er meget bredt fortolket og handler næsten ikke om læserens muligt begrænsede ressourcer, men mere om hvordan de fleste af og til lader sig påvirke til at gøre dumme ting. Det spænder fra en let megalomani der tydeligvis giver een ret til at handle egoistisk, stille sig ind foran i køen, forvente en bedre behandling end andre – til på trods af høj intelligens at tro på rygter og udsagn der helt klart ikke er efterprøvede. For hvad er det ellers, hvis et begavet, veluddannet menneske efter en kræftdiagnose siger nej tak til operationen og i stedet kaster sig over alternative muligheder, uanset manglende dokumentation for disses effekter? Hvad sker der, når vi afviser fakta om vacciner, klima og præsidentkandidaters troværdighed?

I bogen ses der nærmere på, hvorfor begavede mennesker sommetider tror på rent nonsens, hvordan vores dovne hjerner tager de forkerte beslutninger, hvordan medierne manipulerer og nettets overstimulering gør os dummere. Og så er der den helt særlige gruppe – af forfatterne benævnt ‘assholes’ – der opfører sig dumt i betydningen superegoistisk. Angiveligt er der flere af dem i USA end i Japan. Ifølge Aaron James, filosofiprofessor fra University of California, er ‘assholery’ en direkte udløber af gamle maskuline dominationstaktikker og den heftige konkurrence om de mest tiltrækkende hunner. Det er et begreb der især trives i lande med stor individualisering.

Et interview med Daniel Kahneman afslører, at en del af vores globale dumhed skyldes magelighed. Vi har et system 1 styret af den limbiske hjerne og et system 2 styret af den kognitive hjerne. System 1 kører hurtigt og på automatik, genkender og gentager, bæres af følelser og har lavt energiforbrug. System 2 er grundigt, faktabaseret og virkeligt energikrævende – måske har flere af os en stærk følelse af at køre på system 2, når vi går i krig med matematikopgaver. Det meste af tiden kører vi på system 1. Det er nemt og bekvemt, men rummer også muligheden for at begå fejl på grund af manglende omtanke.

Et andet aspekt af dumhed er, når vi tror, at problemerne kun opstår for naboen, ikke for en selv. Skiller vi os ud fra mængden, har vi et realistisk syn på egne talenter? Kører vi rent faktisk bedre bil end alle de andre? (80 % af alle bilister mener, at de kører bedre end gennemsnittet).

Ydermere har vi en tendens til at ville fortolke alt. Hvis noget sker, må det skyldes … De fleste har det dårligt med tilfældigheder og søger efter forklaring og fortolkningsmuligheder. Det er guf for enhver folkeforfører – og det fører os direkte til et af tidens største informationsproblemer: med de sociale medier er mængden af bullshit steget voldsomt, og vi er udsat for massiv påvirkning fra mange sider. Med den megen information bliver der kamp om opmærksomheden. System 1 er mest til oneliners, og nogle af os når måske ikke længere. Vi kan derfor tilslutte os Ryan Holidays konklusion:

So, even for a high-quality text, you need vulgar packaging.

Bogen kommer fint rundt om begrebet dumhed. Der er også forslag til, hvad vi kan gøre for at minimere forekomsten. Der er adskillige eksempler fra dagens sladderspalter, og generelt er bogen både underholdende og let læsning

… nearly everyone acts as if they believe that greater consensus on truth and morality is possible.

The Psychology of Stupidity

Jean-François Marmion, Serge Ciccotti, Jean-François Dortier, Aaron James, Pascal Engel, Ewa Drozda-Senkowska, Pierre Lemarquis, Yves-Alexandre Thalmann, Brigitte Axelrad, Nicolas Gauvrit, Boris Cyrulnik, Patrick Moreau, Antonio Damasio, Jean Cottraux, Ryan Holiday, François Jost, Howard Gardner, Sebatian Diquex, Pierre de Senarclens, Claudie Bert, Dan Ariely, Laurent Bègue, Emmanuelle Piquet, Delphine Oudiette, Jean-Claude Carrière, Stacey Callahan, Tobie Nathan

Oversat af Liesl Schillinger

368 sider

Penguin Books

Udgivet: 2020

Birte Strandby