Denne bog handler om Facebook, om historien, om Mark Zuckerberg og hans idé om at skabe et ’socialt’ program, om begyndelsen: Facemash, om 35-dollars-registreringen af Thefacebook.com og om Harvard-fællen Greens billion-dollar mistake: Efter ordre fra sin far måtte han afholde sig fra deltagelse i Zuckerbergs projekter.

Det handler også lidt om MySpace, om hvad de unge studerende var oppe at slås med, og om hvilke beslutninger der skulle tages undervejs med hensyn til offentlighed, muligheder og applikationer. Facebook har nu mere end 500.000 applikationer og en million udviklere fra 180 forskellige lande. En af applikationerne omfatter hjælp til at få støtte til non-profit organisationer og formål.

Desuden er der lidt om de første forsigtige annoncører, der havde vanskeligt ved at tro på mængden af trafik på Thefacebook.com, der dengang (for et par år siden) kun fandtes på udvalgte universiteter.

Om grunden til den hurtigtvoksende succes hos de studerende skriver Amalia Lester i Harvard Crimson, at Facebook giver plads til:

an element of wanting to belong, a dash of vanity and more than a little voyeurism

Efter den indledende succes blev det besluttet at åbne Facebook for offentligheden, og i dag er der mere end 50 millioner aktive brugere, hvilket gør det til et uvurderligt demokratisk redskab. Eksempelvis blev Facebook anvendt i forbindelse med frigivelse af gidsler fra FARC i Columbia. I Ægypten blev det brugt til at rejse en demonstration mod et lovforslag, der skulle reducere båndbredden for internetbrugere, og i Indonesien blev en kvinde løsladt (fængslet for at have kritiseret et hospital) efter protester på Facebook. Mere eksistensberettigelse skal man lede længe efter.

Desværre er der naturligvis mulighed for misbrug, og så kan demokratier jo tage fejl: Obama er den mest populære profil på Facebook, Sarah Palin er nummer to.

David Kirkpatrick

372 sider

Virgin Books

Udgivet: 2010