Du rummer selv hele medicinskabet – du skal bare lukke det op!

Udtrykket testosteron er ikke længere kun en biologisk term, men har udviklet sig til et synonym for maskulinitet; men hvad er testosteron egentligt, og hvad betyder det for livskraft og velvære? Ikke så lidt viser det sig, og Pia Norup beretter grundigt – og i smukt, læsevenlig layout – om det mandlige kønshormon og dets betydning for sundhed og livkvalitet.

Optakten er kortlægningen af hormonets betydning: Testosteron stimulerer aggressivitet, konkurrenceevne og giver motivation, velbefindende og lyst. Det er afgørende for opbygning af muskelmasse, regulering af fedtprocent, sædkvalitet og fertilitet. Desuden styrer det kroppens hormonorkester.

Testosteronniveauet trues i nutidens danske mænd af fysisk inaktivitet, stillesidden, dårlig kost, affaldsstoffer, forurening, underlødige fødevarer – og mødres livsstil under graviditeten viser sig også at have betydning for sønnens testosteronniveau.

Pia Norups ærinde er fortælle, hvordan kroppen igen bliver langtidsholdbar – en moderne krigerkrop. Hun kommer i den forbindelse ind på de mange risici der er forbundet med nutidsmenneskets stillesiddende liv: På kontoret, i bilen, i sofaen. Mange køber sig fra havepasning, gåtur med hunden, rengøring, men måske er det en god ide at tage opgaverne tilbage, fordi de daglige 30 – 50 minutter har større effekt end hård træning to gange om ugen.

Hoved, hjerte og maves sammenhæng til testosteronniveau gennemgås. Lavt testosteron kan betyde forhøjet risiko for hjerte-kar-sygdomme, og sædkvaliteten er generelt det mest sigende mål for mænds sundhedstilstand. I USA vil nedsat sædkvalitet føre til udredning for risiko for hjerte-kar-sygdomme. Forfatteren kobler overbevisende til motion og kost, og det er bemærkelsesværdigt, at der siden 1985 er sket et fald i dødelighed på grund af hjerte-kar-sygdomme i Danmark angiveligt grundet forbud mod industrielt transfedt i fødevarer.

I andre kapitler behandles sex, dødsangst, ensomhed, rygning og alkohol, og måske er det en ny oplysning, at for 40 – 60 årige kan rødvin være ok til modvirkning af hjerte-kar-sygdomme, men at al alkohol kalder på kræft i en eller anden udgave.

Norup kommer godt rundt om emnet og berører undervejs Alpha male stupidity, kost og slankekure, seksualitet, og bogen slutter med en række øvelser der kan reducere livvidden og genskabe energien. Det er en interessant bog, der omskaber de nyeste forskningsresultater til anvendelige råd til livsstilen, og som den første(?) mandlige version af Kvinde kend din krop fra 1975 falder den på et tørt sted.

Pia Norup

272 sider

Gyldendal

Udgivet: 2015