Siden Morten Ramslands gigantsuccess med Hundehoved og den lange række priser – bl.a De Gyldne Laurbær og Læsernes Bogpris – han har modtaget for bogen, har han udgivet flere børnebøger, Men nu er han på banen igen med en fascinerende roman om drenge og vold i et derangeret kvarter, Paradishaven, i Odense.
I Paradishaven er livet alt andet end paradisisk. Det kan godt være at børn ikke er rigtig onde og ikke ved hvor meget fortræd de gør, men tilstandene i Paradishaven kan nu godt minde om en centralafrikansk borgerkrig med skyde- og torturgale børnesoldater. Her er ingen kære mor når ungerne ruller sig ud. Der er tørre tæsk til de små og frygt for de der er større.

Vi følger den 11-årige Lars og hans kammeraters hverdag. En hverdag der er fyldt med vold og hvor alle prøver at finde deres plads i tæskehierakiet. Skruptudser bliver smadret med ketsjere, og de børn der er mindre end Lars og vennerne står kun lidt over tudserne i hakkeordenen. De små bliver banket og dyppet i mudder, mens de 11-årige ryster i bukserne for de større drenge, for når de møder dem er det Lars og rødderne som får den brutale behandling.

Samtidig får vi også en slags forklaring på de voldelige forhold, for mange af forældrene er ikke et hak bedre. For mange dem er vold og druk også en integreret del af hverdagen.

Det er et rystende ubehageligt billede af misrygtede børn, men det må samtidig siges at historierne er fortalt med begsort humor. Det er Barske Børnerim som roman fortalt i en række fremragende billeder.

Selv det område børnene bor i er råddent. Da de skal hjælpe med at grave en have, finder de en stinkende losseplads med olierester, tjære og mængder af affald. Der er virkelig something rotten både under og i husene. Lidt håb gives der dog til læserne, da Lars til sidst alligevel bliver lidt træt af at udføre de evindelige mishandlinger.

Selv om det er barske løjer at læse ‘Sumobrødre’, kan man ikke lade være med at more sig over mange af Ramslands umulige personager. Det er utroligt godt skuldret at fortælle en så dyster historie med så megen humor. Klovnenes øjne er blodrøde af tårer. Fremragende og usædvanlig historie.

Forfatter: Morten Ramsland
256 sider
Forlag: Rosinante
Udg.: 23.04.2010

Jan Vandall